Itt a megoldás a jelzáloghitel-válságra?

Egy közös szuperalap létrehozásával akarnak új kvázi garanciát teremteni az utóbbi hópok pénzpiaci válságát okozó kockázatos hitelek visszafizetésére az amerikai nagybankok.
NAPI Online, 2007. október 15. hétfő, 11:09
Fotó:

A Citigroup, a Bank of America, a J.P. Morgan és más nagy amerikai bankok közös alapot akarnak létrehozni, amely felvásárolna 100 milliárd dollárnyit azokból a jelzálogfeledezetű hitelekből, amelyek visszafizetésének megakadása előidézte az augusztusban kezdőtött hitelpiaci bizonytalanságot. A tervről az érintett pénzintézetek egyeztettek az USA pénzügyminisztériumával is - adta hírül a The Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az alap célja az lenne, hogy a keresletet teremtsen a jelzáloghitelekre, azaz megakadályozza, hogy azok pánikszerű leírása elértéktelenítse a bankok ilyen típusú befektetéseit. Ezzel megelőzhető, hogy a bankok pénzszűkébe kerüljenek, ami megnehezíti a további hitelkihelyezést, s ezzel fékezi az egész gazdaság fejlődését. Az alap nem tenne mást, mint eddig a bankok, hedge fundok, azaz a hosszú távú jelzáloghiteleket rövid távú kötelezettségként értékesítené tovább, ám mögötte - szemben az eddigiekkel - nem egy bank, hanem a legnagyobb pénzintézetek együtt állnának, ami nagyobb bizalmat ébreszthetne iránta a befektetők körében.

HOZZÁSZÓLÁSOK