Itt a megoldás: a választások után ne legyen kormány!

Hollandiának 185 napja nincs kormánya, ám kiválóan működik a gazdasága. A GDP idén akár három százalékkal is nőhet, amit nagyon sokan irigyelhetnek majd az országtól. Eközben a sok kicsi parlamenti párt véget nem érő koalíciós alkukat folytat - úgy tűnik, önmaga szórakoztatására.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 21. csütörtök, 19:08
Fotó: AFP

A holland gazdaság zakatol, miközben az ország élén a március 15-ei parlamenti választások óta ügyvezető kormány áll - kezdi beszámolóját a Bloomberg. A Mark Rutte vezette kabinet hamarosan bemutatja 2018-ra szóló költségvetését, amely a várakozások szerint semmi rendkívülit nem tartalmaz majd. Sokak hálát adnak ezért az égnek.

Miközben ugyanis a fél évvel ezelőtti választásokon a parlamentbe jutott pártok saját fontosságuk tudatában alkudoznak a koalíciókötésről, a gazdaság száguld. A hét elején már 185 napja működött kormány nélkül az ország - a második világháború óta ez a második leghosszabb ilyen periódus -, ami láthatóan jót tesz az országnak.

Lenne ok az idegességre

Számít-e az, hogy Hollandia élén ügyvezető kormány áll? - teszi fel a kérdést Marieke Blom, az ING Groep NV vezető elemzője. Nem, őszintén szólva egyáltalán nem - adja meg a választ. A gazdaság jó helyzetben van, s bár néhány tennivaló még lenne, például az adórendszerben, ám ezek egyáltalán nem sürgősek.

Pedig a külső környezetben számos olyan folyamat zajlik, ami keresztebe tehetne a hollandoknak. A Donald Trump amerikai elnökké választását követő aggodalmak, nevezetesen, hogy megromlik az USA és Európa viszonya, a brexittel kapcsolatos tárgyalások, amelyek érintik a holland exportot is vagy a franciaországi választások, amelyeket gazdasági reformok követnek, mind visszafoghatnák a gazdaságot.

No problem!

De nem teszik. A GDP a második negyedévben 1,5 százalékkal volt magasabb, mind egy évvel korábban, és mind az ING, mind az ABN Amro Group, mind a Rabobank emelte éves növekedési prognózisát. A pénzügyi szolgáltatók immáron háromszázalékos bővülést várnak, amely még a nyugat-európai országoknál gyorsabban haladó kelet-közép-európai országok esetén is szép teljesítménynek minősülne.

Ha a jóslat teljesül, akkor Hollandia jobban fog muzsikálni, mint Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország, illetve az eurózóna átlagosan - derül ki az előrejelzések összehasonlításából. Szakértők szerint mindez a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válságra válaszul hozott intézkedéseknek köszönhető.

Elöregedésálló rendszer

Ezek nem voltak éppen népszerű változtatások. Emelték a nyugdíjkorhatárt és a csökkentették az egészségügyi ellátás keretében adott juttatásokat. Ezek eredményeként Hollandia előnybe került más EU-tagállamokkal szemben a társadalom elöregedése okozta probléma kezelésében. A szakértők szerint az adórendszer megérett a reformra, de ez egy hosszabb távú probléma.

Az is szerencsés körülmény, hogy úgy tűnik, a pénzügyi rendszer végre kiheverte a 2008-as összeomlást. A pénzügyi szolgáltatók feltápászkodtak, ami a többi vállalatnak is jelzi, hogy kezdhetnek bízni a tartós fellendülésben, ezért eljött az ideje a befektetéseknek - magyarázza Hans Schenk, az Utrecht University professzora.

A holland kormány a válság idején államosította a pénzügyi cégeket, ám az elmúlt hetekben csökkentette részesedését az ABN Amróban és eladta tulajdonrészét az ASR Nederland biztosítótársaságban.

Zakatoló motorok

A holland gazdaság motorját adó vállalatok zakatolnak. Az ASML Holding, a chipgyártó gépek specialistája 25 százalékos árbevétel-növekedést vár 2017-re. A DMS vitamincég kilenc éve a legnagyobb negyedéves profitját érte el április és június között. A Royal Philipset igazából csak az USA egészségügyi rendszerének várható változásai érintik, amelyek miatt visszaeshetnek az ottani gyógyszervásárlások. A Shell jobban aggódik az olajár alakulása miatt, mint hogy lesz-e kormánya Hollandiának.

A politikai ugyanis zakatolás helyett inkább csak üresben pörög. A választási porondot Rutte konzervatív pártja hagyta el győztesen a nagy vesztes a populizmus volt, amely Európa-ellenes fellépésével ártott volna a gazdaságnak. Mivel Mark Rutte vezette a szavazás előtti kormányt, ezért ő az ügyvezető miniszterelnök is, ám felhatalmazás híján nem kezdhet nagyobb költekezésbe.

A tény, hogy nincs olyan vezetés az ország élén, amely parlamenti többségére alapozva határozott politikát folytathatna, valójában hasznos - véli Blom, az ING elemzője. Egy ilyen kormány esetleg újabb gazdaságösztönző költekezése kezdene, hogy növelje népszerűségét, miközben a gazdaság a saját erejéből is elég jól muzsikál, ezért felesleges rángatni.

(A nyitókép forrása: AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2017.09.22 09:09

Régebben a g...ci nálunk is a szakértői kormányt szajkózta. Ez már nem opció? Vagy ezek a tetvek lennének a szakértők akik most vannak ott?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.09.22 08:49

Onnan kezdve, hogy orbán képtelen irányítani, mert még sose dolgozott, szépen eljutottunk oda hogy rajta kívül már senki se tud kormányozni, mindkettő ostoba tulzás. Ha egyszer a jobbik moderálódott, be kell fogadni és ha a matematika szerint szükség van a szavazóira, miért ne lehetne összefogni vele, ausztria is összefogott hajderrel, pedig az a náciság szülőhazája. KIépített, bebetonozott és őrült által vezetett diktaturát nem lehet uri demokráciával legyőzni, ahogy kocsmai duvadat se lehet józan észre hivatkozással lebeszélni az erőszaktevésről. Egy uj kormány meg legyen elég talpraesett, hogy ne a véleménykülönbségeken lovagoljon, mert olyan van ezer is, hanem ami összetart, az ország előremozdítása
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.09.22 08:24

"Nem adom fel, míg nem robbanok szét
Míg akad egy kerék
Mit tovább vihetnék"
Mi tovább forog még
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.09.22 05:58

Micsoda hozzáértés!
Ez kérem a valódi, liberális ortodoxia.
Köszönjük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.21 23:34

Mi még odáig se jutottunk el hogy kormányunk legyen. Nekünk nem kormányaink vannak, hanem posztkommunista, tolvaj, hazaáruló, országkirabló, mindeközben vályúhoz tolakodó disznóként visító mutyibandáink. A hájas cigány csak az egyik példája ezeknek a disznóként visító tolvaj mutyielvtársaknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html