Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz üzletemberek immáron pusztán az államfő, Vlagyimir Putyin jobbágyai, nincs olyan vállalat az országban, amelyre az ország első embere ne tehetné rá a kezét - jelentette ki a Financial Timesnak nyilatkozva Szergej Pugacsev orosz mágnás. Pugacsev korábban olyan jó viszonyt ápolt Putyinnal, hogy a Kreml bankáraként emlegették. Az üzletember először szólalt meg azóta, hogy 2012-ben államosították hajógyártó cégbirodalmát.

Az orosz üzleti világban immáron nem léteznek érinthetetlen emberek, az államfő egyre határozottabb dominanciával tartja kezében az irányítást. A gazdaságot átalakították egy feudális rendszerré, ahol a vállalkozók pusztán formális tulajdonosai vagyonuknak. Oroszországban ma nem létezik magántulajdon, csak jobbágyok vannak, akik Putyinnak tartoznak hűséggel - fogalmazott Pugacsev, aki része volt Putyin elődje, Borisz Jelcin belső körének, majd átmentette magát a putyini időkre is.

Pánik

Az új államfő, aki az orosz titkosszolgálatnál, a KGB-nél kezdte pályafutását, 2000-es hatalomra kerülése után meghagyta a Szovjetunió összeomlása utáni privatizációban megtollasodott, befolyásos oligarchák függetlenségét, ám később kampányt indított a korábbi állami vagyon visszaszerzése érdekében. Ezzel elkezdődött a Kreml és az üzleti szféra közti határok elmosódása.

A folyamat a Krím önkényes elcsatolása és a délkelet-ukrajnai szakadár lázadók támogatása miatt bevezetett Oroszország elleni nyugati szankciók életbe lépése nyomán felgyorsult. Van Putyin, és vannak az alvezérei, akik végrehajtják a döntéseit - mondja Pugacsev. A pénzt, amit az akcióikkal szereznek, az államfő hatalmának megtámogatására fordítják. Az ország hadiállapotban van, ezért a nagyvállalatok nem működhetnek úgy mint korábban. A hadigazdaság szabályainak kell megfelelniük.

Pugacsev szavai visszhangozzák az orosz elit pánik közeli állapotát, amit az váltott ki, hogy szeptemberben pénzmosás vádjával bűnügyi eljárást indítottak Vlagyimir Jevtusenkov mágnás ellen, és bírósági döntéssel zárolták a többségi tulajdonában lévő Basnyefty olajvállalatban birtokolt részvényeit. Megfigyelők szerint ez az incidens azt jelenti, hogy a Kreml felmondta azt a hallgatólagos szabályrendszert, amely a posztszovjet éra oligarchái és a politikai hatalom viszonyát rendezte, amely politikai támogatásért cserébe hagyta tevékenykedni az üzleti szféra szereplőit.

Összeomlás

A jelenleg londoni emigrációban élő Pugacsev (lásd keretes írásunkat) úgy véli, hogy az ellene indított politikai hajsza része annak a kampánynak, amely még 2003-ban kezdődött. Adócsalás és sikkasztás vádjával akkor juttatták börtönbe Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egykori leggazdagabb emberét, akinek vagyona ezzel egyidejűleg hogy, hogy nem, állami kézbe került. Ez az akciósorozat érte el a múlt hónapban Jevtusenkovot.

Pugacsev szerint a legfelsőbb orosz vezető fejben nem tudott tovább lépni az orosz titkosszolgálat szellemi színvonalánál. Azt hiszi, hogy egy magántulajdonban lévő vállalkozás legfeljebb zsömléket tud sütni, az ennél bonyolultabb dolgok, köztük a hadihajók vagy más nagy hajók, csak állami vállalatoknál készülhetnek. Téved aki azt, hiszi hogy csak a putyini rendszer működési zavara Jevtusenkov letartóztatása. Arról van szó, hogy a rendszer elkezdte felzabálni saját magát.