Nem bírta a versenyt az olcsó világpiaci olajárral a Whiting Petroleum, elsősorban palaolaj-kitermeléssel foglalkozó jelentős amerikai olajvállalat. Miután a cég komoly veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet, a vezetés úgy döntött, hogy megpróbálják értékesíteni a vállalatot. A Whiting Petroleum az egyik vezető kitermelő az Egyesült Államok egyik legnagyobb, észak-dakotai Bakken palaolajmezőjén.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az 1980-ban alapított cég a tavalyi utolsó három hónapot 353,7 millió dollár veszteséggel zárta elsősorban amiatt, hogy a múlt év közepétől az év végéig csaknem a felére esett a kőolaj világpiaci ára. A cég honlapján az szerepel, hogy 2013 utolsó negyedévében is veszteséges volt, de jóval kevésbé, akkor 59,3 millió dollár volt a passzívum. A Whiting Petroleum a tavalyi évet 64,8 millió dollár adózott eredménnyel zárta az egy évvel korábbi 365,5 millió dollár után. A palaolajtermelés csak magas világpiac olajár esetében nyereséges, hiszen magas költségekkel jár.

Az olajipari cég részvényeit 2003-ban vezették be a New York-i értéktőzsdére, az árfolyam az elmúlt fél évben azonban csaknem 60 százalékkal zuhant. Pénteken 34,03 dolláron zárt a Whiting Petroleum-részvény, csaknem 1,4 százalékkal alacsonyabban csütörtökhöz képest.

A vállalat eladhatóságát nehezítheti, hogy tavaly júliusban 3,8 milliárd dollárért megvásárolta egyik vetélytársát, a Kodiak Oil & Gas-t, annak 2,2 milliárd dolláros adósságával együtt.

A Wall Street Journal által idézett elemzők szerint mintegy 11 milliárd dollárért lehetne eladni Whiting Petroleumot a fennálló adósságokkal együtt.