Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok gazdasága jobb bőrben van, mint azt egy hónappal ezelőtt gondolták a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikusai - jelentette a Reuters. A tárca felülvizsgált GDP-adata szerint az amerikai gazdaság 2,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az első becslés még csupán 1,5 százalékos GDP-növekedést tartalmazott.

A változtatás összhangban van a szakértők várakozásaival, akik sejtették, hogy a készletadatok pontosításra szorulnak. Az új számítások eredményeként kiderült, hogy a vállalatok 90,2 milliárd dollárnyi tartalékot halmoztak fel szemben a múlt hónapban becsült 56,8 milliárd dollárral. Ebből fakadóan a készletek csak 0,59 százalékpontot reszelnek le a GDP-növekedésből, nem pedig 1,44 százalékpontot.

Dübörgő beruházások

A nem épületekre fordított beruházások több mint hét százalékkal ugrottak meg - októberben csupán négyszázalékos plusszal számoltak a statisztikusok. A vállalatok 9,5 százalékkal növelték új berendezésekre fordított kiadásaikat. Egy hónapja még csupán 5,3 százalékos bővülésről szólt a kereskedelmi minisztérium jelentése. A bányászat viszont az olaj alacsony ára miatt majdnem 50 százalékkal hanyatlott idén július és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest.

A növekedést segíti - a kereskedelmet, a befektetéseket és a kormányzati kiadásokat figyelmen kívül hagyó - belföldi kereslet 3,1 százalékos bővülése. Ez az adat lényegében nem változott. A GDP kétharmadát adó fogyasztói kiadások három százalékkal emelkedtek, ami kissé elmarad a 3,2 százalékos múlt havi becsléstől. Az ok a telekommunikációs kiadások viszonylag gyenge alakulása.

Emelhet a Fed

A kivitel az exportot gazdaságtalanabbá tevő erős dollár és a viszonylag gyenge világgazdasági kereslet miatt kevesebb mint egy százalékkal nőtt egy év alatt. A szakértők a módosított adatok tükrében úgy vélik, hogy az USA GDP-je jó eséllyel két százalékkal mehetett feljebb a második félévben 2014 második feléhez képest.

A Fed döntéshozói a kedvező adatok tükrében kevésbé aggódhatnak a hitelköltségek növekedése miatt, ezért 2008 óta először decemberi ülésükön elszánhatják magukat az alapkamat emelésére.