Itt a napfényadó

Meadóztatnák Portugáliában a napsütötte és szép kilátással rendelkező ingatlanokat, míg az északi fekvésű, földszinti lakások tulajdonosai tíz százalékkal kevesebb közterhet fizetnének - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. november 2. szerda, 18:38
Fotó: Stocksnap

A kormány tervezete szerint mintegy 20 százalékkal nőne a 600 ezer eurónál értékesebb régi, továbbá minden újonnan épített, napsütötte és szép kilátással rendelkező ingatlanra kivetett adó. A sötét lakások 10 százalékos kedvezményt kapnak, ahogy a temetőre néző ingatlanok tulajdonosai is.

Az indoklás szerint a napfényadó bevezetése lépés az igazságosabb közteherviselés felé és reálisabb viszonyokat teremtene az ingatlanpiacon. Egyelőre csak tervezetről van szó, amit még megvitatnak a képviselők, akiknek figyelembe kell venniük választóik véleményét is. Sokan talán nem is tudják, hogy az ingatlan telekkönyvi értékének megállapításakor eddig is figyelembe vették a fekvést, a kilátást. De a napfény és a panoráma csak minimális mértékben befolyásolta az adót, míg az új törvény akár egy ötödével is emelhetné. A döntő parlamenti szavazás november 29-én lesz - írja a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK