A német alkotmánybíróság zöld utat adott az ESM-nek, és Berlin ratifikálhatja a fiskális paktumot, de csak bizonyos feltételekkel. A döntés értelmében Németországnak biztosítania kell, hogy az ország kötelezettségvállalása nem haladja meg a 190 milliárd eurót a német alsóház (Bundestag) jóváhagyása nélkül, továbbá az ESM-mel kapcsolatos döntésekről a parlamentet folyamatosan tájékoztatni kell. A parlament dönthet az ESM német részesedésének emeléséről is.

A német alkotmánybíróság ugyanakkor elutasította az Európai Központi Bank (ECB) kötvényvásárlásával kapcsolatos kifogásokat, amelyek megtiltották volna Németország ESM-hez történő csatlakozását addig, amíg az ECB vissza nem vonja a kötvényvásárlási programját.

Az euró azonnali reakcióként gyengülni kezdett a döntés felolvasásának kezdetekor, a dollárhoz mért árfolyam 1,2840 alá esett, míg percekkel a döntés ismertetése előtt 1,2868 dolláron állt, de korábban megfordult 1,2880 felett is. Nem sokkal később visszakapaszkodott hajszállal 1,29 fölé, ami a forintnak is támaszt adott, az euró 282 alá korrigált. Az olasz és a spanyol kötvényhozamok csak kismértékben változtak a döntést követően.

Nagy baj lehetett volna az elutasításból

A döntés az euróválság szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen most a német alkotmánybíróság arról határozott, hogy a németek ESM ratifikációs folyamata (esetleg némi megkötéssel) tovább haladhat-e, vagy sem. Ezt követően később, valamikor 2013-ban hozza majd meg a végső döntést a bíróság a két ügyben. A ratifikációs folyamat elutasításának egyes vélemények szerint katasztrofális következménye lehetett volna - erőteljes kockázatcsökkentést okozhatott volna ugyanis világszerte.

Vezető német alkotmányjogászok egyöntetű várakozása az volt, hogy a karlsruhei bíróság engedélyezi a két szerződés beillesztését a német jogrendbe, de feltételeket támaszt. Úgy vélték, arra kötelezi a kormányt, hogy gondoskodjon a törvényhozás felügyeleti jogainak erősítéséről.

Júliusban el kellett volna indulni

A ratifikációról rendelkező jogszabályokat ellenzéki támogatással, kétharmados többséggel fogadta el a törvényhozás júniusban. Az alkotmánybíróságtól azonban csaknem 37 ezer polgár azt kérte, hogy állapítsa meg a törvények alkotmányellenességét, az eljárás befejezéséig pedig ideiglenes rendelkezéssel tiltsa meg az államfőnek a törvények életbe léptetését.

A ratifikáció ellenzői szerint a két szerződés révén Németország részvétele az európai integrációban szétfeszíti az alaptörvény által meghatározott kereteket, és kiüresedik az államháztartás törvényhozási ellenőrzésének joga.

Az ESM-nek, mint egy 700 milliárd eurós tűzfalnak, már júliusban el kellett volna kezdenie a működését, hogy megállítsa a már három éve eszkalálódó eurózóna-válságot. Az indulás a német döntés miatt halasztódott: az alap működését ugyanis a tőkéjének 90 százalékát adó országoknak kell ratifikálnia. Az ESM-ről szóló kormányközi szerződést Németországon kívül az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálta. Németország az ESM alaptőkéjének több mint a negyedét adja, vagyis az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer felállásához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az alkotmánybíróság szerdai döntésével elhárulta csatlakozás útját álló legnagyobb akadály.