Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nem feltétlenül jóindulatú amerikai mondás szerint arról lehet megismerni a magyarokat, hogy ha a forgóajtón mögötted mennek be, akkor előtted jönnek ki. Úgy tűnik, a keresztény ifjúsági világtalálkozó lengyel szervezőinek még ennél a csavaros észre valló gondolkodásmódnál is sikerült trükkösebbnek lenniük. Megdöbbentően olcsóra hozták ki a rendezés költségeit - derül ki a wiborcza.pl cikkéből.

Számháború dúl azzal kapcsolatban hányan vettek részt a pápa látogatásával egybekötött rendezvényen, a legkisebb becslés szerint 1,5 millióan, a legnagyobb szerint hárommillióan - a szervezők egymillióra számítottak. Ugyanakkor, ahogy Krakkó polgármesterének bejelentéséből kiderült a rendezvény a városnak mindössze nyolcmillió zlotyba (577 millió forint) került. Ez a szám előzetes becslés, a pontos számításra még várni kell.

Hogy lehet ez?

A találkozó előtti évben először 120 millióra becsülték a kiadásokat, később ezt a számot 51 millióra csökkentették, majd most jött a nyolcmilliós bejelentés. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a rendezvénnyel összefüggő beruházásokat, amelyek továbbra is szolgálják a várost, nem számolják bele a cechbe.

A várost magában foglaló vajdaság vezetése először olyan összegzést kért a várható kiadásokról, amelybe mindent beleszámoltak. Arra számítottak ugyanis, hogy a kormány esetleg nem finanszíroz mindent, ami a találkozóhoz kapcsolódik, végül is kérdés, hogy mi az, amit a város fejlesztéséből a lengyel adófizetőknek kell állniuk, és mi az, amit helyi forrásokból célszerű kifizetni. A "mindent bele" számlán szerepelt a 120 milliós összeg.

Spórolós beruházások

A kormány valóban sok mindent nem vállalt, ezért a városnak alaposan át kellett gondolnia mire költ és mire nem. Ennek jegyében olyan beruházásokat hajtottak végre, amelyeket eleve terveztek, csak a rendezvény miatt előrehozták ezeket. Ezek ott maradnak a városban, így a költségüket nem adják hozzá a város rendezési kiadásaihoz. (Azaz fiktív, "tervezett" kiadásokat vontak le a valóságos költségekből - a szerk.)

A fejlesztések között található például a II. János Pál Központhoz vezető vasútvonalon épített megálló, de ideszámítják egyes utcák átépítését, illetve számos járda és iskola felújításának költségét is. A találkozó végül az illetékes vajdaságtól 18,7 millió zlotyt kapott, ezt egészítette ki a város saját zsebéből az említett nyolcmillió zlotyval.

Nagy szervezés

A legtöbbet a település Infrastrukturális és Közlekedési Igazgatótanácsa költötte el a dekorációra, a toalettekre, a tömegek mozgásának megszervezésére és a tömegközlekedésre. Pénzbe került például az is, hogy a városban 30 ezer rendkívüli útjelző táblát használtak a forgalom irányítására. Megerősítették az utcai őrjáratokat, amelyek egyebek mellett informálták a lakosokat és a zarándokokat a programokról.

Az utcai eseményeket 212 kamera követte figyelemmel a nap 24 órájában. A rendezvény alatt a bűnözés a városban tizedére esett: összesen 1500 kis szabálysértést jegyeztek fel.

Az autóbuszok és a villamosok, amelyek normális körülmények között 24 óra alatt nagyjából egymillió utast szállítanak, a rendezvény alatt kétmilliót vittek. A krakkóiak zokszó nélkül tűrték, hogy a legnagyobb események alatt leállították a forgalmat a városközpontban. Sokan autó helyett a tömegközlekedést használták - a város vezetői remélik, hogy kitartanak e szokásuk mellett.