Itt a sokkoló fordulat - mi lesz a benzinárral?

Ismét délnek vette az irányt a kőolaj ára, miután híre jött, hogy az USA-ban a vártnál nagyobbak a készletek, illetve Szaúd-Arábia továbbra nyomja a piacra a fekete aranyat. A kereskedők csak találgatják meddig tart ki a túlkínálat a világ olajpiacán.
Napi.hu, 2015. február 19. csütörtök, 15:27
Fotó: Reuters

A londoni Brent kőolaj ára 58,46 dollár/hordóig, az észak-amerikai WTI szabványé hordónként 49,73 dollárig esett az amerikai készletekről, illetve a szaúd-arábiai kitermelés alakulásáról érkezett hírek után. Az American Petroleum Institute (API) szakmai szervezet jelentése szerint a múlt héten 14,3 millió hordóval nőttek az USA olajkészletei. Ez sokkolóan hatott a piacon, ugyanis az elemzők csupán 3,2 milliós pluszt vártak - jelentette a Reuters.

Ha a kormány energiaügyekben illetékes szervezete (EIA) megerősíti ezt az adatok csütörtök este, akkor ez lesz a legnagyobb heti emelkedés az adatgyűjtés 1982-es kezdete óta. A tartalékok változása okozta az árak zuhanását -fejtegette a Carsten Fritsch, a Commerzbank olajpiaci szakértője. A kereskedők ismét a túlkínálatra vetítik vigyázó szemüket. A nagy kérdés, amire tudni szeretnék a választ, az, hogy meddig tart ki ez az állapot, azaz meddig ömlik az olaj a piacra a halvány kereslet mellett.

A piaci folyamatokat az elmúlt időszakban a készlettel kapcsolatos adatok mellett az USA-ban működő olajkutak számának változása mozgatta. Amikor arról jött hír, hogy sok kutat lezártak az elmúlt hetekben, akkor rögtön északnak vette az irányt az olajár. Ha 7-9 millió hordóval nő az amerikai olajtartalék, ez már elég az árak leszorításához - mondja Fritsch arra utalva, hogy egy az API-énál gyengébb EIA-jelentés is megtámogathatja a csökkenő trendet. Másrészt a kutak számának további zsugorodása ellensúlyozhatja ezt.

A mostani árcsökkenés hátterében az amerikai tartalékok változása mellett a szaúd-arábiai kitermelés esetleges növekedéséről szóló hírek vannak. A világ legnagyobb olajexportőre napi 10 millió hordó közelébe tolhatja fel kivitelét - adta közre becslését a PIRA tanácsadó cég. Ez a prognózis arra utal, hogy az arab ország továbbra is előnyben részesíti világpiaci részesedése védelmét az olajárak növekedésénél. Az utóbbit kitermelése csökkentésével érhetné el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sz7, 2015.02.19 18:33

Véleményem szerint 45$ volt az alja a tető 170$, ami nem esik vissza 140$ alá. Ezt tessék a 320ft-os dollár árral kalkulálni.
A világgazdaság erősen korrigál, az aljzatbeton szintjére.
Előbb kellett volna, kevesebb elszenvedő lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html