Az SNB mai döntésével fenntartotta mind a 0,00-0,25 százalékos alapkamat-sávot, mind az 1,20-as EUR/CHF árfolyamlimitet.

A frank árfolyamát megrángatták a papírforma szerinti döntés után a devizapiacon, a kora reggel még 1,21 felett tetőző keresztárfolyam az SNB bejelentése előtt 1,21 alatt állt, majd megindult 1,2080 felé, vagyis erősödött a svájci deviza, ám gyorsan vissza is korrigált.

Az SNB közzétette frissített makrogazdasági előrejelzését is. A jegybank borúlátóbbá vált, 2012-re 1,5 százalék helyett már csak 1 százalék körüli GDP-növekedést vár. Az inflációs prognózis kismértékben lefelé módosult, így az idén 0,6 százalékos árszínvonal-csökkenésre, majd 2013-ban 0,2, 2014-ben pedig 0,4 százalékos növekedésre számít az SNB. Mindez azt jelenti, hogy a belátható jövőben nem látszik inflációs fenyegetés Svájcban.

Leszögezték ugyanakkor, hogy továbbra is elkötelezettek a külföldi deviza korlátlan mennyiségű vásárlása mellett, hogy így kényszerítsék ki a minimumárfolyamot, illetve bármikor készek a további intézkedések alkalmazására. A frank továbbra is erős és nyomás alatt tartja a gazdaságot, ezért az SNB nem fogja megengedni a deviza erősödését, hiszen az komoly hatással volna mind az árakra, mind a gazdaság teljesítményére - fogalmaz a kiadott közlemény.

Ugyan elismerték, hogy a svájci frank korábban várt leértékelődése elmaradt, a frissített prognózis viszont továbbra is azzal számol, hogy a  frank az előrejelzési horizonton gyengülni fog.