A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a rövid távú kamatrátákat nulla közelében tartotta, de a korábbiaknál nyíltabban utalt arra, hogy az idei utolsó ülésén decemberben kamatemelés jöhet.

Az FOMC által kiadott közleményben a jegybankárok utalnak arra, hogy most már kevésbé aggódnak az elmúlt hetek pénzpiaci mozgásai és a tengerentúli gazdasági bizonytalanságok miatt. A következő ülésen, december közepén azt fogják meghatározni, hogy elérkezett-e az idő a célsáv megemeléséhez - írja a Marketwatch tudósítója, aki azt is megjegyzi, hogy ez a korábbiakhoz képest új szóhasználat a Fed részéről.

Az amerikai jegybankárok most is elismételték: a kamatemelés előtt szeretnének "némi" folyamatos javulást látni a munkaerőpiacon, illetve "ésszerű bizonyosságot" szerezni arról, hogy az infláció a Fed 2 százalékos célja felé tart.

A jegybankárok 9:1 arányban szavaztak arra, hogy az alapkamatot a 2008 decembere óta érvényben lévő 0-0,25 százalékos sávban tartsák. Az egyetlen ellenlábas a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker volt, aki már a második ülésen a kamatemelés mellett tette le a voksát.

A Fed szerint a gazdasági kilátások kockázatai "nagyjából kiegyensúlyozottak", de ehhez azt is hozzátették, hogy figyelemmel követik a "globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket". A kamatemelést pártoló döntéshozók problémája a Marketwatch szerint, hogy a gazdaság az elmúlt hat hétben lassult.

Igaz, az elmúlt hat hétről a Fed döntéshozói most úgy vélekedtek, hogy a háztartások kiadásai és a vállalati beruházások "biztos" növekedést mutatnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a munkahelyek számának növekedése lassult, miközben a munkanélküliségi ráta stabilan 5,1 százalékon áll.

A közlemény az inflációval kapcsolatban megismételi azt a korábbi kijelentést, miszerint annak ellenére, hogy a pénzromlás üteme alacsony, a jegybankárok az infláció folyamatos emelkedésével számolnak a 2 százalékos szint felé.

A kamatdöntő ülés előtt elemzők úgy vélték, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen és a többség lehetségesnek tartja, hogy a gazdaság a december 15-16-i ülés előtt erőre kap. Így az ezután megjelenő gazdasági mutatók, köztük két munkaerő-piaci adat nagy jelentőséggel bír.

A hírt követően beestek a Wall Street-i indexek, igaz még így is a pozitív zónában maradtak. A Dow 0,2, az S&P-500 0,3, a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban járt.