Itt a várva várt adat

Az amerikai gazdaság 148 ezer új munkahelyet teremtett szeptemberben, a munkanélküliségi ráta pedig 7,2 százalékra mérséklődött a korábbi 7,3-ról.
Napi.hu, 2013. október 22. kedd, 14:57
Fotó: Napi.hu

A piacok által annyira várt amerikai kormányzati leállás miatt elhalasztott foglalkoztatási adatok végre megjelentek. A munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett a korábbi 7,3 százalékról 7,2 százalékra mérséklődött, míg az agrárszektoron kívül 148 ezer új munkahely keletkezett. Utóbbi jelentősen elmarad a várttól, hiszen a piac arra számított, hogy az augusztusi 193 ezres szám szeptemberben 180 ezerre csökken.

Az augusztusi adatot ugyanakkor az amerikai kormány a korábbi 169 ezerről 193 ezerre módosította, de a júliusit 104 ezerről 89 ezerre rontotta.

A mostani adat a munkaerőpiac helyzetéről nem feltétlenül ad világos képet, miután a kormányzati leállás ronthatott a fogyasztói bizalmon és a vállalatok körében is kivárhatnak az munkaerőfelvételekkel.

A legtöbb állás szak- és üzleti szolgáltatási, az építőipari, kiskereskedelmi és közlekedési szektorban volt az amerikai munkaügyi minisztérium adatai alapján. A kormányzati foglalkoztatottak száma is emelkedett. Ezzel szemben az éttermek, pénzügyi szolgáltatók csökkentették az alkalmazottaik számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.22 15:40

Kevés, kevés az ország méretéhez képest.

Nézzük meg Magyarországot: VILÁGELSŐ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html