BUX
38643

Itt a vég: Kínát is leminősíthetik

A Fitch azt fontolgatja, hogy rontja Kína jenben elszámolt adósságainak hitelbesorolását. A háttérben a bankok rosszhitel-állománya van, amely az elmúlt két évben ugrott meg.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 09:21

A Fitch arra figyelmeztetett, hogy ronthatja Kína jüanadósságainak AA mínusz besorolását, mivel egyre aggasztóbbnak tartja a helyi bankok helyzetét - jelentette a BBC. A hitelminősítő áprilisban rontotta stabilról negatívra a helyi devizában elszámolt kínai adósságokra adott osztályzatának kilátásait. Andrew Colquhoun, a Fitch ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős vezetője most azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy minden eddiginél nagyobb a jüanadósságok leminősítésének esélye, mivel a bankok eszközeinek minősége középtávon jelentősen romlik.

A kínai pénzintézetek összesen 17,5 ezer milliárd jüan (2,7 ezer milliárd dollár) új hitelt helyeztek ki 2009-ben és 2010-ben, ami segítette ugyan az országot abban, hogy fenntartsa gyors növekedését a pénzügyi válság időszakában, ám ezzel egyidejűleg előrevetíti a bankok csődjének lehetőségét is. Már az összeg nagysága magában hordozza annak a veszélyét, hogy a kölcsönök jelentős részét nem tudják majd visszafizetni az adósok - mondta egy Ázsiában dolgozó bankár a BBC-nek. Eközben erősödnek a világgazdaság növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalmak - ha az USA és Európa gazdasága bajba kerül, az visszafogja a kínai exportcikkek iránti keresletet is, ami visszahathat az ottani vállalatok fizetőképességére.

Ráadásul nem pusztán a bankok vannak veszélyben, hanem a helyhatóságok is. A múlt hónapban a Moody's arra figyelmeztetett, hogy adósságuk nagyobb problémát okozhat a korábban előre jelzettnél. Az önkormányzatok hitelállománya 3,5 ezer milliárd jüannal több lehet az auditoraik becslésében szereplő 8,5 ezer milliárdnál. A Moody's a bankszektorról is lesújtó véleménnyel van, a pénzintézetek behajthatatlan követeléseinek állományát hiteleik 8-12 százalékára becsüli. Igaz ugyanakkor az is, hogy a világ legnagyobb devizatartalékán ülő kínai kormány a világ bármely más országának vezetésénél könnyebben feltőkésíthetné a bajba kerülő bankokat.