Itt a vészjelzés: halálos spirálba kerülhetnek az oroszok

Olyan helyzetbe kerülhet az orosz olajipar, mint az 1980-as évek második felében, amikor a cégek kitermelés erőltetésével több kárt okoztak maguknak, mint amennyi hasznot reméltek. A katasztrófa be van kódolva az orosz rendszerbe - állítják helyi elemzők.
Napi.hu, 2014. november 15. szombat, 18:52
Fotó: Reuters

Ha továbbra is 90 dollár/hordó alatt marad a világpiaci olajár, akkor az orosz olajipar jó eséllyel megismételheti azt a halálos spirált, amely a szovjet időkben egyszer már a padlóra vitte - állítják a jó nevű moszkvai Renaissance Capital brókercég elemzői. A főként állami tulajdonban lévő olajcégek ebben az esetben egyszerűen átmehetnek önpusztító üzemmódba.

Az előbbi megállapítás kulcsa az, hogy Oroszországban állami tulajdonban van az olajipari vállalatok nagy többsége. Ez ugyanis más viselkedésre készteti őket, mint amit a magáncégek tennének a helyükben. Az állami vállalatoknak nem az a legfőbb célja, hogy a költségek leszorításával növeljék profitjukat, hanem az, hogy az olajértékesítésből származó árbevételük háromnegyedét betolják a központi költségvetésbe.

Tervgazdálkodás

Amikor az olajárak, és ezzel az exportból származó bevételek csökkennek - miközben az állami kiadások mérséklésének komoly korlátai vannak -, a kormány rákényszerül, hogy a kieső forrást az olajkitermelés felpörgetésével próbálja ellensúlyozni. Ez éppen ellenkező útra tereli az állami vállalatokat, mint amerre a magáncégek elindulnának. Azok ugyanis leggyengébb, legköltségesebben, azaz a legkisebb haszonnal termelő olajkútjaik leállításával reagálnak az olaj árának hanyatlására.

A kényszerhelyzetbe került kormány közvetlenül vagy közvetetten arra fogja sarkallni a cégeket, hogy helyezzék előtérbe a mennyiséget a minőséggel szemben - fejtegette a bne régiós hírportál tudósítása szerint Ildar Davlecsin a Renaissance elemzője. A kitermelést persze innovációval is lehetne bővíteni, ám Oroszország esetében ennek elenyésző az esélye.

A helyi cégek ugyanis leragadtak szovjet múltjukban: a tervgazdálkodásban gyökerező vállalati kultúrájuk szerves része, hogy fix éves terveket teljesítenek ahelyett, hogy új módszerekkel próbálkoznának a hatékonyság folyamatos javítása érdekében. Emellett az amerikai és európai exportkorlátozások megfosztják őket attól, hogy fejlett nyugati technológiákat vegyenek át.

Ismétlődhet a múlt

Ebből következően várhatóan idejétmúlt hazai módszereiket alkalmazva, gyenge orosz és kínai kútjaikra támaszkodva fogják megpróbálni felpörgetni az olajkitermelést, ami nem sok jót ígér. Nem kerülhetjük el - jegyzi meg a szakértő -, hogy emlékeztessünk arra, hova vezetett mindez hasonló körülmények között a múlt század nyolcvanas éveiben. Miközben a világpiaci olajár a korábbi hordónként 30-40 dollárról 1988-ra 15 dollárra esett, Moszkvának minden fillérre szüksége volt az afganisztáni háború finanszírozásához.

Az ellentmondás megoldása érdekében az orosz olajipari cégek túlhajszolták olajkitermelésüket - katasztrofális eredményekkel. Az eltúlzott vízbepumpálással tönkretették például a nyugat-szibériai Szamotlor olajmezőt, amelyet ezt megelőzően a világ tíz legjobb lelőhelye között tartottak számon. A Renaissance Capital elemzői úgy látják, igen nagy a kockázata, hogy a jelenlegi helyzetben megismétlődik ez a forgatókönyv.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.11.17 22:22

@Cefre:
Oroszország elveszett gazdaságilag, pá rubel pá, nyista nyista megint csak a nyista. Na cefre azért lesz.
Megy a vonat Szibériában valahol egyszer csak megáll. A kalauz előrekiált a masinisztának. Miért álltunk meg Fjodor Fjodorovics? Mozdonyt cserélünk Ivan Ivanovics! És miért cserélünk mozdonyt Fjodor Fjodorovics? Hát vodkáért Ivan Ivanovics!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.11.17 19:40

@VoIe: a német 600 milliárdos adat is "hivatalos", meg a bloomberg-féle 428 is. Önnek viszont még a nagyságrendről se volt fogalma mielőtt megadtam a linkeket, ezt bárki látja aki visszaolvassa a topicot, ezért én az ön helyében inkább hallgatnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.11.17 18:45

@juliann:
"""BND szerint""" 3 000 milliárd dollárt tudnak az orosz tanácsadók mozgósítani több év alatt !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.11.17 18:41

@VoIe:
Keresöszó:::Rußland dollar reserve
https://de.search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=ytff1-yff29&p=Ru%C3%9Fland%20dollar%20reserve&type=

http://www.shortnews.de/id/884514/russland-erneute-erhoehung-der-gold-und-devisenreserven

Mit vorhandenen Gold- und Devisenreserven von über 500 Milliarden US-Dollar hat Russland einen neuen Höchststand seit 2008 erreicht.

http://www.shortnews.de/id/1119463/russland-preisrueckgang-bei-den-energietraegern-belastet-haushalt-nicht

Russland: Preisrückgang bei den Energieträgern belastet Haushalt nicht

Der russische Präsident Wladimir Putin hat geäußert, dass der Rückgang bei den Preisen für Energieträger keinen Einfluss auf den Staatshaushalt des Landes habe.

"Was den Rückgang der Energieträger-Preise betrifft, so glaube ich, dass dieses Ereignis einen Konjunkturcharakter hat und auf eine Steigerung der Fördermengen und eine Nachfragezunahme zurückzuführen ist. Als dritter, monetärer Faktor wirkt der schwankende Dollar-Kurs", so Putin.

Die Haushaltseinnahmen Russlands seien laut Wladimir Putin sogar gestiegen. Der russische Präsident äußerte dies auf einer Pressekonferenz während des G20-Gipfels im australischen Brisbane.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.11.17 18:04

@MLB2014: "Az általad említett 428 Milliard, pont beleesik abba a 4-500 milliárdba. Szerintem. :)"

Megegyszer leirom, bar valoszinuleg most sem fogod megerteni:

Nem 4-500 milliardrol volt szo az altalam idezett szovegben, hanem konkretan 500 -rol, hivatalosan. Ezt az 500 milliardos allitast sikerult igazolnia egy hivatalos linkkel, amiben 428 milliard szerepel. Ez bizony komoly pofaraeses volt, barmennyire is veded a kis pajtasodat :)
Az pedig nem erdekel, hogy masik posztokban mar 4-500 milliardokrol beszel, ugyanis ilyen tag intervallum konkretan ismert szamok eseteben nem elfogadhato. Csak az beszel ekkora becslessel, akinek nincs fogalma a konkret ertekrol, vagy ferditeni akar. Egyik eset sem tul hizelgo cefre -re nezve.

"Am meg 1átalán nem érdekel mennyi Oroszo. tartaléka."

Azt latom, csak bele akartal pofazni valamibe, amirol fingod sincs.

"A tenyérbemászó, lekezelő bunkó szövegedet utálom."

Ha nem birod az igazsagot, akkor irany a fidesz.hu, ott majd oromodet leled :)

"Tőlem csak egy kicsit visszakapsz, abból amit másnak alpárian előadsz."

Akkor valamit nagyon elrontottal te kis onjelolt ovobacsi, mert ez nem jott be. Probalkozz massal :)

"Az ilyen alakok az élettől kapják a nagyobb pofonokat."

Semmit nem tudsz rolam, de azt elarulhatom, hogy a magyarok 90% -a szeretne olyan szinvonalon es korulmenyek kozott elni mint en. Ennyit rolam, a te szanalmas eleted meg nem erdekel.

"Gondolom most is ver a sors"

De meg mennyire :D

"mert meglehetősen ingerült vagy. :)"

Csak rohogok rajtad meg az idiota ruszki cimboradon, ugyhogy abszolut nem vagyok ingerult.

"Kedves szüleid nem tanítottak meg viselkedni, persze a mosogatáshoz ez is elég."

Furcsa, hogy a hozzad hasonloknak mindig a mosogatas jut eszebe, ez biztos valami szakmai artalom. Nyugi, engem nem zavar ha mosogatasbol elsz, valakinek azt is meg kell csinalni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html