Lukasz Papadémosz görög miniszterelnök azt mondta a munkavállalókkal és a munkaadókkal folytatott tárgyalásain, hogy Görögország márciusban csődbe mehet, ha a szakszervezetek nem járulnak hozzá a bérek bizonyos mértékű csökkentéséhez - jelentette a BBC. Ha meg akarjuk őrizni a legfontosabb eredményeinket, elsősorban Görögország eurózónatagságát, illetve el akarjuk kerülni a nagy arányú, rendezetlen államcsődöt - ami azzal járna, hogy el kellene hagynunk az övezetet -, akkor rövid távú jövedelemcsökkenést kell vállalnunk - fogalmazott. Így kerülhető el a bérek tartós, jelentős zuhanása.

Ha nem tudunk megegyezni az EU-IMF-ECB trojkával a kedvezményes hitelkeret újabb részletének átutalásáról, akkor Görögország márciusban az azonnal, ellenőrizetlen pénzügyi összeomlással néz szembe - ismételte el prognózisát kevéssé csomagolva be véleményét.

Jön a ki tudja hanyadik megszorítás

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank ellenőrei január 15-én érkeznek ismét a dél-európai országba, hogy felülvizsgálják az első, a második és a harmadik görög segélycsomagban vállalt feltételek teljesítését. A trojkának arról kell döntenie, hogy Athén megkapja-e az első hitelkeret újabb részletét.

Elemzők úgy értékelik Papadémosz nyilatkozatát, hogy azzal megkezdődött a görögökre váró újabb megszorítócsomag bejelentésének előkészítése. Ugyanakkor egyelőre nem látják reálisnak a hitelfolyósítás felfüggesztésének veszélyét, amivel a kormányfő fenyegetőzött.

Félnek a dominó hatástól

Az államcsőd elé emelt tűzfal nélkül - ezt a szerepet játssza az EU/IMF segítség - az ország fizetésképtelensége azonnal tovagyűrűzne a görög kötvényeket birtokló európai bankokra, ezért nagyon valószínűtlen, hogy a trojka megtagadná a pénzt, és hagyná összedőlni az országot - véli Megan Greene, a Roubini Global Economics tanácsadó cég elemzője.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az államcsőd kizárható. Görögország akkor is semmi perc alatt fizetésképtelenné válhat, ha a trojka szabad utat ad az új hitelrészlet lehívásának - teszi hozzá. A legkevesebb, hogy meg kell egyezni a magánhitelezőkkel az adósságok egy részének elengedéséről.

Ez nagyon fájni fog

A második segélycsomag részeként a kötvénytulajdonosok vállalták követeléseik jelentős részének leírását, amelynek részleteiről március 12-éig kellene megállapodniuk az athéni kormánnyal. Ezeken a tárgyalásokon a pénzintézetek jelezték, hogy az engedményért cserébe jelentős bércsökkentést várnak a magánszektortól.

A magánvállalatoknál dolgozókat képviselő egyik szakszervezet, a GSEE beszámolója szerint a kormány tárgyalásokat kezdeményezett a bérek csökkentése érdekében, amelynek részeként mérsékelnék a minimálbért és összességében kéthavi értékének megfelelő összeggel megvágnák az éves jövedelmeket. Papadémosz azt mondta nekünk, hogy nincs határa a csökkentéseknek - idézte a Wall Street Journal Nikolaosz Kiotszikoszt, a szervezet főtitkárát.

Fityiszt mutatnak a szakszervezetek

A GSEE már a tárgyalások lehetőségét is visszautasítja és más javaslatokat akar tenni a cégek költségeinek mérséklésére. Nem csupán a minimálbérek lefaragását utasítják el, hanem a 13. és 14. havi juttatások megvonását is. Ugyanakkor az IMF is nyomást gyakorol Görögországra, hogy liberalizálja munkaerőpiacát és nyissa meg a külföldiek előtt a magánszférában kínált állások betöltésének lehetősét.

A remény hal meg utoljára elvének jegyében görög közgazdászok azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy ki lehet kerülni a hanyatló spirálból, ha a következő három hónapban világos irányt mutató intézkedések történnek. Gyorsan meg kell egyezni a magánhitelezőkkel és a trojkával is, a társadalomnak támogatnia kell reformokat és a politikai erőknek konszenzusra kell jutniuk a feltétlenül szükséges lépésekről.