Itt az államcsőd: brutális bércsökkentést javasol a görög kormányfő

A görög kormányfő szerint márciusban csődbe mehet országa, ha a szakszervezetek - immáron a magánszférában is - nem járulnak hozzá a bérek nominális csökkentéséhez.
NAPI, 2012. január 5. csütörtök, 14:11
Fotó: Napi.hu

Lukasz Papadémosz görög miniszterelnök azt mondta a munkavállalókkal és a munkaadókkal folytatott tárgyalásain, hogy Görögország márciusban csődbe mehet, ha a szakszervezetek nem járulnak hozzá a bérek bizonyos mértékű csökkentéséhez - jelentette a BBC. Ha meg akarjuk őrizni a legfontosabb eredményeinket, elsősorban Görögország eurózónatagságát, illetve el akarjuk kerülni a nagy arányú, rendezetlen államcsődöt - ami azzal járna, hogy el kellene hagynunk az övezetet -, akkor rövid távú jövedelemcsökkenést kell vállalnunk - fogalmazott. Így kerülhető el a bérek tartós, jelentős zuhanása.

Ha nem tudunk megegyezni az EU-IMF-ECB trojkával a kedvezményes hitelkeret újabb részletének átutalásáról, akkor Görögország márciusban az azonnal, ellenőrizetlen pénzügyi összeomlással néz szembe - ismételte el prognózisát kevéssé csomagolva be véleményét.

Jön a ki tudja hanyadik megszorítás

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank ellenőrei január 15-én érkeznek ismét a dél-európai országba, hogy felülvizsgálják az első, a második és a harmadik görög segélycsomagban vállalt feltételek teljesítését. A trojkának arról kell döntenie, hogy Athén megkapja-e az első hitelkeret újabb részletét.

Elemzők úgy értékelik Papadémosz nyilatkozatát, hogy azzal megkezdődött a görögökre váró újabb megszorítócsomag bejelentésének előkészítése. Ugyanakkor egyelőre nem látják reálisnak a hitelfolyósítás felfüggesztésének veszélyét, amivel a kormányfő fenyegetőzött.

Félnek a dominó hatástól

Az államcsőd elé emelt tűzfal nélkül - ezt a szerepet játssza az EU/IMF segítség - az ország fizetésképtelensége azonnal tovagyűrűzne a görög kötvényeket birtokló európai bankokra, ezért nagyon valószínűtlen, hogy a trojka megtagadná a pénzt, és hagyná összedőlni az országot - véli Megan Greene, a Roubini Global Economics tanácsadó cég elemzője.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az államcsőd kizárható. Görögország akkor is semmi perc alatt fizetésképtelenné válhat, ha a trojka szabad utat ad az új hitelrészlet lehívásának - teszi hozzá. A legkevesebb, hogy meg kell egyezni a magánhitelezőkkel az adósságok egy részének elengedéséről.

Ez nagyon fájni fog

A második segélycsomag részeként a kötvénytulajdonosok vállalták követeléseik jelentős részének leírását, amelynek részleteiről március 12-éig kellene megállapodniuk az athéni kormánnyal. Ezeken a tárgyalásokon a pénzintézetek jelezték, hogy az engedményért cserébe jelentős bércsökkentést várnak a magánszektortól.

A magánvállalatoknál dolgozókat képviselő egyik szakszervezet, a GSEE beszámolója szerint a kormány tárgyalásokat kezdeményezett a bérek csökkentése érdekében, amelynek részeként mérsékelnék a minimálbért és összességében kéthavi értékének megfelelő összeggel megvágnák az éves jövedelmeket. Papadémosz azt mondta nekünk, hogy nincs határa a csökkentéseknek - idézte a Wall Street Journal Nikolaosz Kiotszikoszt, a szervezet főtitkárát.

Fityiszt mutatnak a szakszervezetek

A GSEE már a tárgyalások lehetőségét is visszautasítja és más javaslatokat akar tenni a cégek költségeinek mérséklésére. Nem csupán a minimálbérek lefaragását utasítják el, hanem a 13. és 14. havi juttatások megvonását is. Ugyanakkor az IMF is nyomást gyakorol Görögországra, hogy liberalizálja munkaerőpiacát és nyissa meg a külföldiek előtt a magánszférában kínált állások betöltésének lehetősét.

A remény hal meg utoljára elvének jegyében görög közgazdászok azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy ki lehet kerülni a hanyatló spirálból, ha a következő három hónapban világos irányt mutató intézkedések történnek. Gyorsan meg kell egyezni a magánhitelezőkkel és a trojkával is, a társadalomnak támogatnia kell reformokat és a politikai erőknek konszenzusra kell jutniuk a feltétlenül szükséges lépésekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.01.06 23:51

@Veczelin:

http://komlomedia.wordpress.com/2012/01/03/miert-kellunk-az-eu-nak/

Vannak itt a tarsolyban elméletek. Nem zörög a haraszt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2012.01.06 22:44

Erről szól az IMF adóságkezelés! Mint a drogeler! Még az elvonób is beviszi a kliensének a drogot, nehogy leszokjon!
Göröország csődbe megy? No lám! A "szakértő" kormány minek kellett?
No nem azért, hogy kihúzza az országot a mélypontból, hanem azért, hogy kezesbárány legyen a gálya előtt!
Tudjátok hogyan alakult ki az eladósodás? A görög gazdaságot éppúgy felvásárolták a múltik, mint a miénket. A halászoknak életjáradékot fizetnek, akik ott szemlélődnek tétlenül. A multik meg nem fizetnek adót, mert ők tudják a adókerűlő utakat, így az államnak mebcsappant a bevétele.
Mi is így jártunk! Azért nincs GDP! Most kezdjük számolni, hogyan lett egymillió munkanélküli.
Úgy, hogy bezárták a kifizetett gyárakat, a terméket meg beszállítják, a rednszerváltó kormány meg 10 év adómentességet adott nekik, amiről azóta nem tudjuk, mi lett, de azt tudjuk, hogy egymillió munkahely hiányzik, és sok magyar vállakozás, akik adót is fizetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.01.05 22:20

Mist miért vádoljátok a németek? Nálunk milyen olcsó a metrò és a hídépítés, a villamosok, telekommunikáció. Ugye nem gondoljátok, hogy a hitelek és EU-s támogatások visszaforogtak hozzájuk?
Nácik vagytok, ha ilyet feltételeztek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.01.05 19:53

@zsizsi74: "Minek kell nekünk az IMF hitel? Görögország megkapta, mégis csődbe megy."
Pedig ott már szakértői kormány van....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.01.05 19:51

@Marosy: "Merkel is megmondta, hogy túlköltekezés volt." Német fegyvereket vettek és a Siemens épített metrót Athénban tripla áron. Egy részét visszatolták az asztal alatt az ottani szoci kormánynak. Ismerős valahonnan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html