Ukrajna annak rendje és módja szerint az államcsőd állapotába került, miután a kijevi kormány megtagadta az Oroszországnak járó hárommilliárd dolláros hitel 507 milliós részletének törlesztését. A pénzt vasárnapi határidővel kellett volna utalni - derült ki a Bloomberg jelentéséből. Az úgy következménye beláthatatlan ideig tartó pereskedés lehet.

A döntést Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök jelentette be, amit az ügy súlya mellett minden bizonnyal az adósság "politikai természete" is indokol. A hitelt személyesen Vlagyimir Putyin orosz államfő ajánlotta fel kollégájának Viktor Janukovicsnak 2013 végén, amikor az utóbbi pozícióját már kikezdték az Kijevben hónapok óta tartó Európa-barát tüntetések.

Jobb feltételeket akarnak

Sokan úgy értelmezték Putyin gesztusát, hogy mintegy kilóra meg akarja vásárolni az ukránokat: ha Oroszországgal fűzik szorosabbra kapcsolatukat az EU helyett, akkor ilyen gesztusokra számíthatnak. Ehelyett azonban Janukovics néhány hónappal később megbukott, az orosz-ukrán viszony pedig a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai polgárháború miatt jegessé vált.

A mostani lépés előzménye, hogy a Kreml megtagadta, hogy részt vegyen 18 milliárd dollárnyi ukrán adósság átütemezésében. Kijev erről a Franklin Templeton vezette hitelezői csoporttal állapodott meg a nyáron. A csoport elvesztette követelése ötödét, de ígéretet kapott a többi kifizetésére. Moszkva álláspontja szerint miután Oroszország államközi szerződés keretében adta a kölcsönt, jobb feltételeket kell kapnia a magánhitelezőknél.

Végeláthatatlan pereskedés

Jacenyuk nyilatkozata szerint két lehetőség maradt nyitva: vagy mégis aláírják az oroszok az érvényben lévő adósságátütemezési megállapodást vagy bottal üthetik a pénzük nyomát. Putyin a múlt hónapban "kompromisszumos" javaslatot tett. Eszerint hároméves moratóriumot hirdettek volna a hárommilliárd dollár visszafizetésére, ha az EU és az IMF garantálta volna a hitelt.

Ezt azután a hideg fogadtatást látva visszavonták. Moszkva az új helyzetben bíróságon akar érvényt szerezni igazának. Szakértők szerint a felek megegyezhetnének peren kívül is, ám jelenlegi rossz viszonyuk ezt lényegében kizárja. Az átütemezett tízéves ukrán kötvények iránti kereslet nem csökkent az államcsőd bejelentése után, hozamuk 9,65 százalék, ami nagyon magas.