Itt az első eredmény a török választásokról

Recep Tayyip Erdogan szerezte a legtöbb szavazatot a török elnökválasztáson az urnazárás utáni első eredmények szerint.
K. Kiss Gergely, 2018. június 24. vasárnap, 18:03
Fotó: Reuters

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a Legfelső Választási Tanács (YSK) által ismertetett első részeredmények szerint. A szavazatok 20,7 százalékának feldolgozása után Erdogan 59,3 százalékkal vezet - írja az MTI.

A második helyen Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje áll 27,3 százalékkal. Őt Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje követi 7,6, majd Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 5,7 százalékkal. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot. Erdogan és Ince között a különbség a feldolgozottság előrehaladtával csökkeni látszik.

Amennyiben Erdogan meg tudja szerezni a szavazatok legalább ötven százalékát, az államfőválasztás az első fordulóban véget ér és ő lesz a Törökországban életbe lépő végrehajtó elnöki rendszer első államfője. Ha nem érne el abszolút többséget, két hét múlva, július 8-án a mostani választás első két helyezettje között második fordulóra kerülne sor.

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap, az elnökválasztással egy időben rendezett parlamenti választásokon a Legfelső Választási Tanács által ismertetett első részeredmények szerint.

A pártszövetség a szavazatok mintegy 12 százalékának feldolgozása alapján több mint 60 százalékkal áll az első helyen.

Kép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

realfinder, 2018.06.24 18:48

Nincsen biztosíték arra, hogy nem történt választási csalás. Nehogy megkérdezze egy értelmes, hogy miért csalt volna Erdogan? Az, aki kész likvidálni tízezreket az általa megrendezett puccsban való részvételért, azt nem szeretik az emberek még Törökországban sem. Azon sem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy Orbán segített a szavazatok alakulásában. Neki már nagy rutinja van ebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html