Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a Legfelső Választási Tanács (YSK) által ismertetett első részeredmények szerint. A szavazatok 20,7 százalékának feldolgozása után Erdogan 59,3 százalékkal vezet - írja az MTI.

A második helyen Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje áll 27,3 százalékkal. Őt Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje követi 7,6, majd Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke 5,7 százalékkal. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot. Erdogan és Ince között a különbség a feldolgozottság előrehaladtával csökkeni látszik.

Amennyiben Erdogan meg tudja szerezni a szavazatok legalább ötven százalékát, az államfőválasztás az első fordulóban véget ér és ő lesz a Törökországban életbe lépő végrehajtó elnöki rendszer első államfője. Ha nem érne el abszolút többséget, két hét múlva, július 8-án a mostani választás első két helyezettje között második fordulóra kerülne sor.

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja alkotta pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap, az elnökválasztással egy időben rendezett parlamenti választásokon a Legfelső Választási Tanács által ismertetett első részeredmények szerint.

A pártszövetség a szavazatok mintegy 12 százalékának feldolgozása alapján több mint 60 százalékkal áll az első helyen.

Kép forrása: Reuters