Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Névtelenséget kérő tisztségviselők szerint a tagállamok képviselői ellenszavazat nélkül jóváhagyták, hogy az EU első körben mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezessen be 25 százalékos importvámot, válaszul az európai acél- és alumínium kivitelt sújtó védővámokra.

"A tagállamok ma egyhangúlag támogatásukról biztosították a válaszlépésekről szóló bizottsági terveket" - mondta egy illetékes, hozzátéve, hogy ezen intézkedések már a következő napokban hatályba léphetnek.

Az importvámokat még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia hivatalosan, a testület következő ülése jövő szerdán lesz.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd még ki importvámot. Erre három év múlva, vagy a WTO vitarendezési eljárásának lezárulta után kerülhet sor.

Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővámok hatálya alól.

Az Európai Bizottság ezt követően a WTO-hoz fordult az amerikai védővámok miatt, illetve még korábban vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy szükségesek-e intézkedések az unió piacának megvédése érdekében az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól.

Képünk forrása: Shutterstock