A tavalyi év azonos időszakában regisztrált, minden eddigi csúcsot megdöntő termelői áremelkedés mértéke idén szeptemberben a várakozásoknál nagyobb mértékben, 7,9 százalékra lassult az eurózónában. A Bloomberg által megkérdezett szakértők a prognózisnál erőteljesebb dezinflációt az olaj árupiaci jegyzésének váratlan csökkenésével magyarázzák.

Míg augusztusban még 8,5 százalékos volt a termelői infláció, szeptemberben már csak 7,9 százalékot mértek éves összehasonlításban - közölte az EU luxemburgi központi statisztikai hivatala. A Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásai termelői árindex 8 százalékra csökkenéséről szóltak.

A mostani, vártnál kedvezőbb adatok lehetőséget teremthetnek a Európai Központi Bank számára, hogy további kamatcsökkentésekkel segítse az Európai Unió gazdaságának kitettségét. A pénzpiaci válságból reálgazdasági válsággá durvuló jelenség ugyanis világszerte arra kényszeríti a jegybankokat, hogy a recesszió elkerülése érdekében csökkenő pályára állítsák a kamatokat, még akkor is, ha a felfelé mutató inflációs kockázatok ezt adott esetben óvatlan lépésnek tüntetnék fel.

Elemzői várakozások szerint az ECB eheti kamatdöntő ülésén az irányadó ráta további, 50 bázispontos mérséklése mellett dönthet, majd decemberben tovább folytathatja a kamatok mérséklését.