Itt az igazi válságelhárító mentőcsomag

Kína külkereskedelmi többlete októberben is rekordot döntött.
NAPI Online, 2008. november 11. kedd, 10:25
Fotó:

Kína külkereskedelmi többlete 20 százalékkal, 35,2 milliárd dollárra nőtt októberben szeptemberhez képest - derül ki a hivatalos pekingi adatokból. Ez volt a harmadik egymást követő hónap, hogy rekordot döntött a külkereskedelem. Ezzel egyidejűleg az év/éves infláció 4 százalékra szelídült a szeptemberi 4,6 százalékról. Ez 17 éves mélypont.

Tegnap felpörgette a tőzsdéket az a kínai bejelentés, miszerint az ország kormánya 586 milliárd dolláros gazdaságösztönző tervet fogadott el a válság - ezek szerint még lényegében nem érezhető - hatásainak ellensúlyozására. A friss külker- és inflációs adat arra utal, hogy Pekingnek a korábban feltételezettnél is nagyobb mozgástere van a belső kereslet bővítésére, adócsökkentésekre és más intézkedésekre.

Októberben egyébként az USA-val szemben 13,6, Európával szemben 12,2 százalékos külkereskedelmi többletet ért el a világ legnépesebb országa. Az export 19,2, az import 15,6 százalékkal volt magasabban az egy évvel korábbinál. Ráadásul a kivitel jelentős részét napi szükségleti cikkek tették ki, amelyek kevésbé kiszolgáltatattak a gazdasági ciklusoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK