Itt az ingyen áram, jöhetnek az áramszünetek

Olyasmi történt idén nyáron a német árampiacon, ami néhány éve elképzelhetetlen volt: az elektromos energia ára megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát.
Napi Gazdaság, 2013. október 16. szerda, 11:46
Fotó: Napi.hu

Németországban egy hűvös júniusi vasárnapon kettő és három óra között annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére, így az áram nagykereskedelmi ára a negatív tartományba, mínusz 100 euró/MWh-ra süllyedt - írja a Napi Gazdaság. A megújuló forrásokból származó áram olcsó, és az európai szabályok szerint az olcsó energia elsőbbséget élvez a hálózatba kerüléskor - emlékeztet a francia Cap Gemini tanácsadó cég tanulmányában. Emiatt fordulhat elő, hogy ha az északi-tengeri szélfarmokat viharos erejű szél hajtja, akkor Németország egy részén feleslegessé válik a gáz-, szén- és atomerőművekben termelt áram.

Mivel a megújuló forrásokból jellemzően a csúcsfogyasztás idején érkezik a legtöbb áram, 2012-re eltűntek a korábbi csúcsidőkre jellemző ártüskék. Az elektromos áram ára a legnagyobb felhasználás idején is átlagos maradt, és összesen 70 órán át negatív árak alakultak Európában. Az elektromos energia nagykereskedelmi ára Németországban mostanra 38 euró/MWh-ra csökkent a 2008-as 80 euróról - miközben a kiskereskedelmi ár az alternatív energiaforrások felhasználását támogató díj miatt 285 euró/MWh. Ez világ legmagasabb fogyasztói áramárai közé tartozik.

Még rosszabb lesz

Leáldozik az óriáscégek csillaga
A RWE egyik vezető menedzsere nemrég elismerte, hogy a hagyományos energiatermelés közgazdaságilag a túléléséért küzd. A húsz legnagyobb európai áramszolgáltató tőzsdei értéke együtt ezermilliád euró volt 2008-ban, míg most ennek kevesebb mint felét érik. Az RWE tőkebefektetései a 2011-es 6,4 milliárd euróról öt milliárdra estek, 2015-re pedig az elemezők szerint 2,6 milliárdra csökkennek. Az RWE és az E.On összesen 15 gigavattnyi (a paksi atomerőmű hét és félszeresének megfelelő) áramtermelő kapacitás leépítésére készül. Az EnBW arra számít, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökken a hagyományos áramtermelésből származó nyeresége, amit energetikai szolgáltatásokkal és megújuló források hasznosításával akar pótolni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nagy áramszolgáltatók termelésük kétharmadát két-három évre előre adják el, azaz jelenleg jórészt a 2010-es áron értékesítenek. A helyzetük tehát tovább romlik majd, miközben az árcsökkenés már most is eltünteti profitjukat. A Bloomberg becslése szerint például a német RWE hagyományos erőműveinek 30-40 százaléka veszteségesen termel. A cég nettó profitja harmadával esett 2010 óta, a másik nagy német szolgáltató, az E.On hagyományos erőműveinek nyeresége több mint harmadával csökkent.

A megújuló források előretörése mellett nyomást gyakorol a cégek profitjára, hogy a pénzügyi válság előtt túl sok erőművet építettek, ami a 2008 után visszaeső kereslet miatt amúgy is túlkínálatot okozott volna. Az amerikai palagáz-forradalom nyomán az olyan olcsó lett a tengerentúlon a szén, hogy megéri elhozni az európai szénerőművek fűtésére.

Vége a gázerőműveknek

Az ezekben termelt áramot a szén-dioxid-kibocsátás büntetése sem drágítja, mivel az ezredforduló után túl sok szén-doxid-kibocsátási kvótát adtak ki, így ezek ára is alacsony. Mindezek nyomán az amerikai IHS kutatóintézet becslése szerint az európai gázerőművek 60 százalékát gazdaságtalanságuk miatt 2016-ra leállíthatják.

A zavaros piaci helyzet azonban a Cap Gemini elemzői szerint már idén télen áramkimaradásokat okozhat Európában, ugyanis az alternatív forrásból származó elektromos energia ingadozása rossz ütemben találkozhat a hagyományos erőművek termelésének visszafogásával. (A potenciális áramszünetekkel fenyegető szabályozási anomáliákról részletesen itt olvashat.)

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.10.21 18:48

@VoIe:

Két éve Zalában tízezer forintos utalvánnyal szúrták ki az emberek szemét a több napos áramszünet után. Kidobhatták a százezres megromlott húst.
Fehér ember nem felejt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazekg, 2013.10.21 17:21

@Abbe:
Ezek nem mind alvállalkozók, ugye? Ha nem, akkor mi ez a nagy nyilvánosság a győri eon belső üzemzavari munkarendjéről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.10.21 15:38

@hat106: Eleg szar lehet a melyhutod, ha 12 ora alatt leolvad benne minden.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.10.21 15:06

Ahol fontos a folyamatos áram ott az aggregátor...
A cégeket kötelezni kell, mint a MÁV-ot, hogy nem tervezett szünet esetére kötelező kötbért fizessen.
Nincs vis major, ahogy a MÁV-nál sincs többé.
Ennyire egyszerű.

Mikor a kötbér mellé a lakásonkénti százezres mélyhűtött árut is kötelező lesz kifizetni akkor lesz "versenyszféra" a lakossági áramszolgáltatásba.
Addig élősködő monopólium.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2013.10.21 14:55

@fazekg: Nem kifejezetten neked szántam..
A meglátásod nagyjából rendben van, csak a számok nem stimmelnek.
A városban sok szerelőgárda ténykedik.Kiemelten fontos az Audi, az ipari park és a Rába. Ezek a cégek külön brigáddal dolgoznak, nekik tűzön vízen át biztosítani kell az energiát.Itt a kiesés hatalmas károkat okoz.
(A forgácsolók rettegnek az áramkimaradástól mert általában ilyenkor minden fogásban lévő szerszám sérül, vagy törik.)
A másik brigád biztosítja a közintézményeket, a maradék jut a köznépnek.
Aztán kialakul a járni jár, de nem jut...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html