Itt az orosz fenyegetés, ujjak a ravaszon

Elfogadhatatlannak nevezte az ukrán hadsereg akcióját az oroszbarát lázadók ellen az orosz külügyminiszter, miközben az ukrán médiában olyan videó jelent meg, amelyen állítólag Oroszországból irányított lázadó parancsnokok egyeztetnek a teendőkről Ukrajnában
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 14:42
Fotó: Reuters

Elfogadhatatlan, hogy a kijevi vezetés katonai erővel vessen véget a jelenlegi rendszer ellen tiltakozók akciójának Ukrajnában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Kormányának álláspontja szerint ez ellentétben áll az ukrán és a nemzetközi joggal is, miután mindkettő tiltja a demonstrációk erőszakos leverését - derül ki a Moscow Times tudósításából.

Moszkva ezért azt várja az ukrán vezetéstől, hogy állítsa le az akciót. A Szlavjanszk városában kialakult helyzettel kapcsolatban kíváncsian várják az EBESZ nemzetközi ellenőrzőcsoportjának jelentését. A délkelet-ukrajnai városban a hét végén legalább egy halálos áldozattal járó összecsapás volt a szeparatista csoportok és az ukrán biztonsági erők között. Az utóbbiak megpróbálták visszafoglalni az előbbiek ellenőrzése alatt álló középületeket.

Beköszönt a polgárháború

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arról értekezett Facebook-bejegyzésében, hogy Ukrajna a polgárháború küszöbére érkezett. Értékelése szerint ennek oka az illegitim kijevi vezetés, amely a legális ukrán kormány erőszakos eltávolítása után került hatalomra, s most nem tudja kezelni a vele szemben kibontakozott hasonló tiltakozó akciókat. A káosz politikai zsákutcába vezetett.

Ezzel egyidejűleg a KyivPoston megjelent egy videó, amelyen három katonai vezető az Ukrajnán belül követendő stratégiáról, fegyverraktárakról és erősítésekről egyeztet egymással. Egy oroszországi koordinátor arra kéri egyiküket, hogy nyilatkozzon az egyik orosz televíziócsatornának. Hozzáteszi, hogy nem mutatkozzon be és beszéljen ukrán akcentussal, követleje Ukrajna föderalizálását és azt, hogy az ukrán parlament ne tárgyalhasson külföldi segítség igénybevételéről az oblasztyok  (nagyjából megyék) kétharmadának támogatása nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.15 17:13

A mindennapi ruszki fenyegetes mar unalmas kezd lenni. Feszitik a hurt egyre jobban mert ugy erzik magukat mint Adolfek annak idejen vagy a szerbek a 90-es evek elejen. Na majd jol rafizetnek. Kozben pedig csak mergesitsek a krizist, had melyuljon, had tartson sokaig, akar par evig. Az elso nyugati sakhuzas amire a ruszkik nem szamitottak. Az RWE nemet ceg mar is elkezdte a gazszallitast Ukrajnanak Lengyelorszagon keresztul es OLCSOBBAN mint a ruszkik. Na ez fajni fog sok szektas-naci ruszki seggnyalonak is. Ezeknek a seggnyaloknak meg igen sok mas is fog fajni a jovoben. Jon majd a buntetes a seggnyalasert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.04.15 16:34

@Tomi31: Majd mond egyszer Csibi Barnának, hogy ő meg román nacionalista...
Amúgy egyetértek, de ez a végén egy kicsit mellément.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.15 15:57

Ukrán nacionalistákon a szeparatistákat értem, mivel Ukrán állampolgárok.. Nacionalista lehet nem a legjobb szó, de saját területük hovatartozása szempontjából akár még helytálló is lehet, végül is kvázi függetlenedés a céljuk, aztán annak feladása, hogy az Orosz Föderációhoz csatlakozzanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.15 15:53

Nem lehet békés demonstrációt feloszlatni az igaz, mert az törvényes, de ez nem sima demonstráció, vagy tüntetés.. Ehhez hasonló megmozdulást az orosz hadsereg Oroszországban is hadsereggel oszlatna fel, mondván ez nem tüntetés hanem alkotmányos rend erőszakos megdöntése.

Ukrajnában nem tüntetés van, hanem polgár háború első jelei, az ország egységének megbontására irányuló kikísérletez. Lehetne arról vitatkozni, hogy kinek van igaza, de ez nem változtat a lényegen. Nem hiszem, hogy az oroszok eddig akartak volna elmenni, szerintem abba igazuk van, hogy nincs most már ráhatásuk a történésekre.. Ukrajnában ennél hamarabb kellett volna választásokat kiírni, és vissza állítani a régi alkotmányt, össze hívni egy új alkotmányozó országgyűlést, mindegyik féllel, és kompromisszummal új alkotmányt elfogadni, akár föderatívabbá téve az országot. Szerintem most már ezzel nagyon elkéstek. Más kérdés az Ukrán nacionalistákat az tartja harcban, hogy reményeik szerint becsatlakozhatnak az Orosz Föderációba, ha Putyin nemet mondana, ez a polgárháború abba maradna. Ez is persze csak feltevés.. de jelek szerint Oroszország nem igazán érdekelt ebbe, ami azért lehet, mert a jelenlegi vezetés megítélésük szerint, radikális, szélsőjobboldali, rasszista, kirekesztő és illegitim. Putyin nem támogat szélső jobboldali rasszista pártokat hatalomba, legalábbis ezzel védekezik nyugat előtt, ebbe lehet is valami, ha nyugaton FIDESZ-re azt mondják Putyint másolja, és Putyin FIDESZ-t inkább baloldali értékeket hordozó szociális beállítottságú pártként látja. Ezt Putyin mondta nem én.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html