Itt az S&P lépése: 15 eurózónás állam kapott figyelmeztetést

A Standard and Poor's hitelminősítő az amerikai tőzsdezárást követően 15 eurózónás tagállam hosszú távú szuverén adósbesorolását látta el negatív kilátással.
NAPI, 2011. december 5. hétfő, 22:39
Fotó: Napi.hu

A hosszú távú szuverén adósosztályzatok Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Luxembourg és Hollandia esetében kerültek negatív megfigyelés alá.

A hosszú- és rövidtávú adósosztályzatai Észtországnak, Írországnak, Olaszországnak, Máltának, Portugáliának, Szlovákiának, Szlovéniának és Spanyolországnak került negatív megfigyelés alá.

Ciprus esetében pedig a rövid és hosszú távú adósbesorolást is negatív kilátással látta el a hitelminősítő, míg Görögország ezúttal kimaradt a figyelmeztetésből.

A hitelminősítő az indoklásban úgy vélekedett, hogy az elmúlt hetekben az eurózónán belül a rendszerszintű kockázatok oly mértékben nőttek, amely már a valutaunió egészére nyomást gyakorolnak.

A rendszerszintű kockázatok a hitelminősítő szerint a következő öt tényezőből tevődik össze:

  • Szigorodó hitelfeltételek az egész eurózónán belül.
  • Jelentősen megemelkedett kockázati prémiumok az egyre növekvő eurózónás szuverénadósságokon, néhány jelenleg a legjobb, AAA besorolású országok esetében is.
  • Az európai döntéshozók között fennálló nézetkülönbségek a közvetlen pénzpiaci bizalomválság megoldásának módjában és - hosszabb távon - az eurózónás tagokat érintő nagyobb gazdasági, pénzügyi és fiskális konvergencia kérdéseiben.
  • Magas állami és lakossági eladósodottság az eurózóna nagy részén
  • A recesszió egyre növekvő kockázata 2012-ben az eurózóna egészében. A hitelminősítő visszaesést vár Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban, de 40 százalékos valószínűséggel zsugorodást vár az eurózóna egészére is.

Ausztria, Belgium, Finnország, Németország és Luxembourg adósbesorolását akár egy teljes szinttel, a többiekét pedig akár két szinttel is ronthatja a hitelminősítő.

Az S&P a december 8-9-ét követő EU-csúcs után a lehető legrövidebb idő alatt befejezné a felülvizsgálatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba760384, 2011.12.06 02:58

a 2007-es válságot is ők okozták: nem leminősítettek amikor le kellett volna, látom kitartóan dolgoznak a következőn.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2011.12.05 23:32

Pár napja pont írtam valamelyik cikk alá hogy az egész EU-n, mindenkin végigmennek, tessék itt is van. Már nem is szaroznak 1-2 országgal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.05 23:02

Breaking News (Bloomberg headline)
FRANCE, ITALY, 7 OTHERS COULD BE CUT UP TO 2 LEVELS BY S&P

Szóval az Orbán féle bejelentett spekulációs támadást már a mikulás meghozta :-)

A végén még igaza lesz a Viktornak , remélem a titkosszolgálatok végre összefognak európaszerte és miszlikbe aprítják a hitelminősítőket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html