Itt az új botrány: amerikai cégek és politikusok a főszerepben

Amerikai üzlettársaival fizettetett egy millió dollárt politikusok megvesztegetésére egy albán milliárdos.
Napi.hu, 2014. október 25. szombat, 13:58

A kétes hírű, de állítólag kiváló washingtoni és balkáni kapcsolatokkal rendelkező albán üzletember, Damir Fazlic két amerikai üzlettársától azt kérte, hogy utaljanak át 1 millió dollárt az albán Demokrata Pártnak, ezzel megszerezve egy igen előnyös telekommunikációs üzletet - írta a Balkan Insight, a BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) nyomozó riportereinek beszámolói alapján. A brit-bosnyák állampolgárságú Fazlic a két amerikaival vegyesvállalatot hozott létre, a Meridian Telecommunicationst, és 2006-ban az Albániában megnyíló internetes hangátviteli (VoIP) piac megszerzése volt a céljuk.

Az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatban Fazlicé 50 százalék, a többi tulajdonosa az amerikai Tim Ginn és Tony Altavilla - akik állításuk szerint át is adták az egymillió dollárt partnerüknek, aki azt állította: ez az ára annak, hogy a kormány jóváhagyja az üzletet. Egyedül 2007-ben 3 millió dolláros nyereségre számítottak.

Albániai partnerük állította, hogy még 2006. december 15. előtt két, 500 ezer dolláros "befektetést" kell eszközöljenek, hogy győzelemre segítsék az akkor miniszterelnök, a vele szoros kapcsolatban álló Sali Berisha embereit a helyhatósági választásokon. A két amerikai hitelt vett fel, és az egy millió dollárt befizették Fazlic személyes számlájára a HSBC banknak a Jersey-szigeti adóparadicsomban levő fiókjába.

Semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy Fazlic ebből a pénzből politikusoknak juttatott volna, de a Meridian és az Albanian Telecom szerződését 2006 októberében jóváhagyta Lulzim Basha, a demokratapárti kormány kommunikációs minisztere, aki jelenleg Tirana főpolgármestere és a párt vezetője.

Fél év után azonban befuccsolt az üzlet, és ez alatt csak 150 ezer dollárt hozott a befektetőknek, akik ebből a vesztegetésre felvett hitelnek csak a töredékét tudták visszafizetni. Ráadásul 2007 októberében partnerüket az üzletben, az Albanian Telecomot az albán privatizációs program keretében két török cég vásárolta fel. Ekkor fedezték fel az amerikai tulajdonosok, hogy az albán telekommunikációs céggel kötött szerződésük birtokukban levő példánya, amit Fazlictól kaptak - hamisítvány. A tiranai cégnél levő példány egészen más árakat és feltételeket tartalmazott, mint amilyenekkel ők számoltak, és a Meridian azt aláíró igazgatójának nevét aláhamisították. Fazlic eközben eltűnt, sem a telefonokra, sem az e-mailekre nem válaszolt.

A BIRN mégis megtalálta, üzenetváltásukban azonban még azt is tagadta, hogy bármilyen közös üzlete lett volna az amerikaiakkal - annak ellenére, hogy társtulajdonos voltát az Egyesült Államokban levő bejegyzési dokumentumok egyértelműen igazolták. A nyomozó újságírók kiderítették, hogy az övé a Meridian Telecommunications fele, bár azt három, Cipruson bejegyzett cégen keresztül birtokolta. Az üzletember tagadta, hogy egy millió dollárt utaltatott volna a Demokrata Pártnak társaival, és azt állította, hogy az egész telekom üzletből egy fillért sem keresett, holott a BIRN által lefülelt e-mailjeiben azt kérte az amerikaiaktól, hogy a nyereséget a Brit Virgin-szigeteken (szintén adóparadicsom) levő bankszámlájára utalják át.

Mint a BIRN írta, Fazlic a 2005-ös albániai választási kampányban Berisha és pártja vezető személyiségeinek legfontosabb tanácsadói közé tartozott - mint állította, ingyen, pusztán politikai meggyőződésből. A győzelem után viharos sebességgel építette fel birodalmát, mindhárom vállalata élére kormánypolitikus rokonát állítva. Az ügyészség botrányos földvásárlási ügyletei miatt vizsgálatot indított ellene 2008-ban pénzmosás gyanújával, amit politikai nyomásra abba kellett hagyniuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tsz-elnok, 2014.10.26 10:56

@ingyen: Bizony nagy szegyen, hogy mar Albania is orbanisztan felett all erkolcsileg. Na de eppen ideje, hogy az USA leadta az elso figyelmezteto loveseket az orban-maffia-rendszer iranyaban. Majd jonnek a tobbi lovesek. Gaddafi sem 1-2 het alatt tavozott. A felvagott nyelvu, semmihez nemerto es elkenyeztetett papagyerek Szijjarto Peti es tarsai hiaba tombolnak a vackukban. Rovidesen erezhetik mennyire agyaglabakon allnak. "Mindenhato" putyin papa,nagy imadottjuk nem fogja tudni oket megmenteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.10.26 09:00

@unortodox:

viszont érdekes módon, Albániában kiderül.
ezek szerint magasan felettünk állnak erkölcsileg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.25 21:56

Bagoly mondja verébnek ,hogy nagyfejű ...,hahaha ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.25 19:16

@zappara: Nagy szarban kezd lenni ez a mafia-fideSS kormany, hogy probalja ilyen bena uggyel elterelni a figyelmet. Orbanisztan egy jelentektelen kis diktatura Europa kozepen es ugy az USa mint az EU nem vette komolyan, sokat elnezett. Remelem azonban hogy ez vegre valtozik es rahuzzak a volt disznooltakaritora es maffia-bandajara a vizeslepedot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.25 18:48

@coni:


A kormánylap (Napi Gazdaság-Századvég) szivárogtatott az üggyel kapcsolatban,

ha nem írják meg azt a cikket, jó esetben máig nem is tudunk róla
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html