Itt az új prognózis - brutálisan drágulhat a gáz

Amerikai kutatók az eddigi legfajsúlyosabb tanulmányban igyekeznek bizonyítani, hogy a palagáz-kitermelés miatt gyakoribbá válnak a földrengések. Ha az összefüggés bizonyossá válna, az biztosan megdrágítaná a kitermelést vagy esetleg véget is vethetne a palagáz-forradalomnak.
Napi.hu, 2014. július 13. vasárnap, 16:48
Fotó: Reuters

A Cornell University nemrégiben megjelent tanulmánya szerint feltehetően összefüggés van az Oklahoma államban nekilendült palagáz kitermelés és a területen gyakoribbá vált földrengések között - írja a zerohedge.com. A kutatók ugyan nem tudtak konkrét kapcsolatot kimutatni a nem szokványos gázkitermelés, az úgynevezett rétegrepesztéses technológia alkalmazása és a földmozgások között, de azt igazolták, hogy az érintett térségben a kitermeléssel párhuzamosan szaporodtak el a földrengések.

Nagy kérdés, hogyan előzhette meg hirtelen, minden egyéb előzmény nélkül Oklahoma Kaliforniát a leginkább földrengésveszélyes államok sorrendjében - mondja Katie Keranan, a Cornell kutatásvezetője. Hasonló gyanúk miatt Ohio államban számos kutat bezárattak a hatóságok. Feltelezésük szerint közvetlenül ezek okoztak bizonyos földrengéseket.

A tanulmány szerint nem maguk a rétegrepesztésre használatos fúrások okozzák a bajt, hanem az úgynevezett befecskendező kutak. A repesztésre használt víz és vegyi anyag keverékét, amelyek felhasználásuk után visszaáramlanak a fúrásokba, ezekben a kutakban, vízzáró rétegek közé sajtolva helyezik el. Feltételezések szerint nyomásuk miatt egy idő után mozgások indulhatnak el a föld alatti geológiai törésvonalak mentén.

Csak semmi pánik!

Az energiacégek természetesen azt emelték ki a felmérésből, hogy a kutatók nem tudtak egyértelmű összefüggést kimutatni tevékenységük a földmozgások között. Mike Terry az Oklahomai Független Olajszövetség elnöke emlékeztet arra hogy hasonló ipari szennyvíztárolókat fél évszázada létesítenek a térségben. Előfordult, hogy ezekben több víz volt, mint most. Szerinte az is gyanús, hogy miközben 77 oklahomai megyében folyik olaj- vagy gázkitermelés, ebből csak hétben mértek bármiféle szeizmikus aktivitást.

Terry mindenkit óv attól, hogy egy kutatás alapján ítélkezzen. Ha a tények pontosan igazolnák a tudományos feltételezéseket, az legkevesebb azzal járna, hogy megszigorítanák az újfajta gáz- és olajkitermelés feltételrendszerét, ami növelné annak költségeit. Rosszabb esetben teljesen leállhatnak a fúrások. A szigorítások jegyében például Ohióban a hatóságok előírták, hogy a cégeknek kútjaik öt kilométeres körzetében mérniük kell a térség szeizmikus aktvitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2014.07.14 13:33

@RealMan: Úgy is van! A nemzet egységesen áll a szeretett vezető mögött, és lesi minden gondolatát, bölcs iránymutatását. Csak hát az emberek többsége (akik nem tartoznak persze a nemzethez) rühelli, és kívánja a pokolba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.13 18:53

@csillagos66:
Nem látja belülről azt, amit mi kívülről. Soha nem fogja megtudni, miért hányják arcba egyesek...azt hiszi mindenki ellene van, pedig pont fordítva van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.07.13 17:17

Szegény palagáz, még nem hallott a rezsicsökkentésről? A gáz ára meg hiába nő, amikor Orbán csökkenteni fogja. Megnézheti magát a gáz! Ha nagyon arcoskodik még azt is megéri, hogy a felcsúti hibbant gumicsizmát ránt, oszt megnézheti magát a gáz ára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html