A helyi idő szerint szerdán tartott szavazáson a csomagot 62 támogató és 36 ellenszavazattal fogadták el.

A demokraták, akik a novemberi választásokon esetleg elveszíthetik a törvényhozás feletti ellenőrzést, a munkahelyteremtést idei legfontosabb céljuknak tekintik. Ennek érdekében a törvényhozás mindkét háza két-két törvényt is elfogadott, most ezek összeegyeztetése és olyan formába öntése van hátra, amely Barack Obama elnök aláírásával jogerőre emelkedhet.

A demokrata törvényhozók tavaly 863 millió dolláros csomagot hagytak jóvá a 30-as évek óta a legsúlyosabb recesszióba jutott amerikai gazdaság élénkítésére. A csomag révén 2,1 millió munkahelyet teremtettek, de ennek magas ára miatt egyre több választó fordul el tőlük.

A szenátusban szerdán elfogadott törvény nagyrészt az eddigi kormányzati politika folytatását jelenti. Az állástalanok munkanélküli-segélyét és egészségügyi támogatását ez év végéig meghosszabbítják, a vállalatok pedig ismét igénybe vehetik majd azt az összesen 25 milliárd dolláros adókedvezményt, amely a múlt év végén elvben lejárt.

A pénzszűkében lévő szövetségi államok 25 milliárd dollárt kapnak ahhoz, hogy kifizethessék a szegények egészségügyi ellátását célzó Medicaid kormányzati program költségeinek rájuk eső részét.

A 149 milliárdos kiadást részben ellensúlyozza, hogy az adórendszerben meglévő joghézagok megszüntetésével 37 milliárd dollárral nő a szövetségi költségvetés bevétele.