BUX
37954

Itt az újabb háború orosz hátszéllel?

Nagy-Britannia katonai erősítést küldött a Falkland-szigetekre, miután felmerült az az ötlet, miszerint Argentína orosz segítséggel háborút indíthat a terület megszerzéséért. A felek 33 éve egyszer már lejátszották ezt a meccset.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 06:02

A londoni kormány kiegészítő katonai támogatást küldött a világ túlsó végén lévő Falkland-szigetekre, mivel aggódik amiatt, hogy Argentína orosz segítséggel megtámadhatja ott lévő tengerentúli kolóniáját - jelentette a CNBC. Két csapatszállító Chinook helikoptert, valamint új föld-levegő rakétarendszert raktak hajóra az igencsak távoli úti céllal.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben rövid háborút vívott a szigetcsoport birtoklásáért, miután az akkor uralmon lévő Buenos Aires-i katonai rezsim utasítására az argentin hadsereg megszállta az "anyaországtól" 8000 ezer kilométerre lévő, spanyolul Las Malvinas néven ismert területet.

A katonai erősítésről azt követően döntöttek, hogy Oroszország londoni nagykövete barátságtalan hasonlattal élt a Krím-félsziget egy évvel ezelőtti elfoglalása kapcsán. Összehasonlította a Falkland-szigetek brit birtoklását a Krím orosz kézbe vételével. A megjegyzést azt követően tette, hogy Philip Hammond brit külügyminiszter bírálta Moszkvát a fekete-tengeri félsziget orosz bekebelezése miatt.

Ami a miénk, az minket illet!

Az orosz álláspont szerint a britek kettős mércét alkalmaznak. Másként értékelnek egy olyan népszavazást, amelyet a Falkland-szigeteken tarthatnának a térség hovatartozásáról - amely biztosan úgy végződne, hogy a helyiek Nagy-Britanniát választanák -, mint egy referendumot a Krím hovatartozásáról, amelyen az ott lakók nagy többsége Oroszország mellett döntene.

Az idegeskedés alapja, hogy a Falkland-szigetek elvesztése mély sebet ejtett az argentinok nemzeti büszkeségén. Ez a seb azóta sem gyógyult be, ami ötleteket adhat az ország vezetésének. A baloldali beállítottságú Cristina Fernandez de Kirchner államfő kormánya súlyos adósságválsággal küszködik, amitől biztosan nem független, hogy nemrégiben újra elővette a szigetek ügyét.

Jó eséllyel elterelheti ugyanis sok argentin kisember figyelmét napi gondjairól az olyan mondatokkal, mint amilyet a múlt év végén mondott. Eszerint a Malvinas mindig Argentínát illette, éppen úgy, ahogy a Krím a Szovjetunióé volt, mielőtt odaadták volna Ukrajnának.