Egyáltalán nem tart egy görög államcsőd tovagyűrűző hatásaitól Frederic Oudea, a francia Société Generale vezérigazgatója. A kontinens bankjai és más gazdasági szereplői sokkal jobb állapotban vannak, mint öt évvel ezelőtt, amikor kirobbant az eurózóna adósságválsága. Bármilyen forgatókönyv valósuljon is meg Görögországban a következő napokban vagy hetekben, a közös európai valutát használó országok közössége kezelni tudja a helyzetet - mondta a Bloombergnek nyilatkozva.

A bankrendszer szerkezete, továbbá kitettsége a görög gazdaságnak egészen más, mint öt évvel ezelőtt volt. Ezzel bizonyára arra is célzott, hogy 2012 vége előtt sokan piszkálták a francia bankokat azért, mert leányvállalataikon keresztül erősen függtek a bajba került dél-európai országoktól. A Société Generale 2012 októberében adta el görögországi leányát, a Geniki Bankot a Piraeus Banknak egymillió euróért. Az üzleten 100 milliós veszteséget számolt el.

Rosszabbul járt a szintén francia Crédit Agricole, amely szintén 2012 októberében értékesítette Emporiki névre hallgató görög leánybankját az Alpha Banknak egy azaz 1 euróért. Az adásvétel után kétmilliárd eurós veszteséget szenvedtek el, részben azért, mert az értékesítés előtt még 550 millió euróval fel kellett tőkésíteniük görögországi érdekeltségüket.

Lenyomja a dollár az eurót

Oudea azzal érvel nyugodt álláspontja mellett, hogy az Európai Központi Bank (ECB) államkötvény-vásárlási programja korlátozza a dominóhatás érvényesülését, azaz ha a magánbefektetők be is paráznak, és elkezdik kiszórni a gyengébb eurótagállamok kötvényeit, az ECB kereslete megelőzheti a hozamok megugrását. (Az európai  jegybank július elejétől kezdve már vállalati kötvényeket is vásárol - jelentette a Guardian.) A főbankár úgy véli, hogy Görögországot egy kiegyensúlyozott reformprogram végrehajtása mentheti meg, feltéve, hogy szociális hatásai elviselhetők a görögöknek.

A vezérigazgató úgy véli, hogy vannak jó példák az utóbbira. Írország kemény hónapokon ment át, miután beindította reformprogramját, mostanra azonban a korábbinál sokkal jobb állapotba került. Spanyolország szintén jó példának látszik. Oudea úgy véli, hogy a befektetők is bíznak abban, hogy két mentőcsomag és több mint öt év válságkezelés után Görögországot bent lehet tartani az eurózónában.

Erre utal, hogy a június végét megelőző három hónapban majdnem négy százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben. Hét negyedéve nem volt példa ilyen acélos teljesítményre. A szakember arra számít, hogy a következő 18 hónap gyengülést hoz, és az időszak végére a közös európai valuta a paritás alá, az 1,05 euró/dolláros szintre gyengül. Csütörtökön valamivel az 1,1 dollár/eurós jegyzés felett járt az árfolyam.