Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb kínai makroadatok arra utalnak, hogy jelentősen nőtt egy a világgazdaság egészére kiterjedő defláció veszélye - idézte Albert Ewardsot, a Société Generale negatív jóslatairól ismert elemzőjét a CNBC. Az árak csökkenését súlyos gondnak tartják a közgazdászok, mert a vásárlások és a befektetések halogatására ösztönzik a gazdaság szereplőit, ami nullára fékezheti le a GDP növekedését.

Edwards szerint a kínai gazdaság 7,4 százalékos első negyedéves bővülése az egy évvel korábbihoz képest csak a várakozásoknál volt kedvezőbb. A 2013 utolsó negyedévében feljegyzett 7,7 százaléktól jelentősen elmaradt. A GDP-adat ráadásul nem a lassulás mértéke miatt érdekes, hanem azért, mert az úgynevezett GDP deflátor - amely magában foglalja a befektetési javak, a lakások az export, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások árváltozását is - 1,4 százalékponttal, 0,4 százalékra zsugorodott.

Gyűrűzik

A deflációtól eddig csupán az eurózóna esetén tartottak a befektetők, ahol márciusban az éves fogyasztói infláció 0,5 százalékra esett. Ez 52 havi mélypont. Kínában a fogyasztói árak 2,1 százalékkal mentek feljebb a múlt hónapban, ami Edwards szerint elaltatja a befektetők éberségét. Szerinte a híres japán deflációs periódus, amely 1991 és 2000 között sújtotta a szigetországot, részben azért következhetett be, mert a szakértők akkor is csak a fogyasztói árakra figyeltek a GDP deflátor helyett.

Ha a világ második legnagyobb gazdaságában tartósan zsugorodnak az árak, az a jüan leértékelőséhez vezet, ami olcsóbbá teszi kínai árukat az USA-ban. Ez arra szoríthatja az amerikai vállalatokat, hogy saját áraik mérséklésével igyekezzenek megtartani piacaikat. Így gyűrűzhet át a defláció az amerikai gazdaságra.

Farkast kiáltott

Nem mindenki osztja a SocGen elemzőjének pesszimista várakozásait. Számos szakértő úgy véli, hogy az amerikai gazdaság akár jobb kondícióban lehet, mint amilyet most feltételezünk, ami utat nyithat a bérek emelkedése előtt. Ez kitolhatja az USA-t a deflációs veszélyzónából, sőt ebben az esetben inkább az infláció felgyorsulása fenyegethet. Peter Boockvar, a Lindsey Group tanácsadó cég vezető piaci elemzője úgy látja, hogy lassan erősödik az inflációs nyomás, amelyre oda kell figyelnie a Fednek.

Edwards párszor már farkast kiáltott a világgazdaság kilátásaival kapcsolatban. Például 2012 szeptemberében azt mondta, hogy az USA gazdasága visszacsúszott a recesszióba, és nem sokáig kell várni arra, hogy az értékpapírpiacok is kövessék a lejtmenetben. 2012 júliusában végzetes - a hanyatlást előre jelző - tőzsdei halálkeresztről beszélt, miután az S&P-500 tőzsdeindex 50 havi mozgóátlaga a 200 napos mozgóátlag alá került. A tőzsdemutató azóta 37 százalékkal ment feljebb.