Itt az újabb leminősítés - kikerült az elit klubból Nagy-Britannia

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását pénteken a Fitch Ratings.
MTI, 2013. április 19. péntek, 18:16
Fotó: Napi.hu

A hitelminősítő "AA+"-ra rontotta az adósbesorolást, stabil kilátással romló gazdasági növekedési kilátásokkal indokolva lépését. Az indoklás egyik fő megállapítása szerint ugyanis Nagy-Britannia bruttó államadóssága eléri a GDP 101 százalékát a 2015-2016-os pénzügyi évben, és ezután, a 2017-2018-as pénzügyi évtől is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul. A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó államadósság-ráta a GDP-érték 97 százalékán tetőzik 2016-2017-ben.

A hitelminősítő hangsúlyozta pénteki elemzésében, hogy a cégnél "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 50 százalék körüli.

A Fitch Ratings rontotta a brit gazdaság növekedésére adott prognózisát is: a ház 2013-ra most már csak 0,8 százalékos, 2014-re 1,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában az eddig jósolt 1,5 százalékos, illetve 2,0 százalékos GDP-plusz helyett. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye reálértéken számolva 2014 előtt nem éri el a 2007-es szintet.

Jóllehet az államháztartási hiányt a 2009-2010-es pénzügyi évben mért 11,2 százalékos - békeidőben példátlan - GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit azonban még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi parlamenti időszak végére sem csökken 6 százalék alá. A lassabb deficitcsökkentés azt jelenti, hogy a 2015-ös választások után megalakuló új brit kormánynak jelentős kiadáscsökkentéseket és/vagy adóemeléseket kell majd végrehajtania a közadósság stabilizálása és középtávú mérséklése végett.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - immár a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást: a Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2013.04.22 07:31

A források tekintetében rosszabb ha külső forrás (így igaz) de az állomány mértéke is számít mert visszahat a fogyasztásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.04.22 06:05

@troll: A MOL állampapír vásárlása, azonban az amerikai tulajdonosok pozícióit erősíti a magyar állam befolyása a pénzügyekre szinte a zéróval egyenlő. A magyar állampapírok 95%-ban a globaló gazdik kezébe került templeton 1200 millárd Oti 700 millárd számok még nincsenek, de a Mol aminek többségi tulajdonosai amerikai befektetők az én becslésein szerint elérik a 1000 milliárdot....ezzel a térség energia piacán jelentős befolyásra tettek szert. Szinte korlátlan urai Közép-kelet eu-nak, dicséretre méltó eredmény. az OMV kigolyózása kupica közben járásával, szép gesztus az ezer évig kizsákmányoló labancokak, de azonban kupicsa úrék elfelejtik hogy akiegyezés után a magyarságot a putriból a sogorók húzták ki, különben nem születhettek volna meg ilyen hernyók mint cha-nny-her-nady és kuipcák. a zusa szépen viszza löki a az etelközből ide vándorló tömeget a szinesek putrijaiba a magyar reform értelmiség szeme láttára. A magyrság sorsát megpecsételték a tengeren túlról, egy olyan legyözőtt országban ütütte ujfent a fejét az emberiség leborzalamsabb eszme rendszere amelyet már nem tűrhet el a fejlett szövetség amely annyi több száz milló áldozatott adott a borzlamas szörny legyőzéséhez, tiszta szívemből sajnálom Magyrosrszágot, de a 2/3-al kírta magát a demokratikusan gondolkodó népek soraiból, nagyon sajnálom, hogy iylen szörnyúű véget ér egy jobb sorsra szánt nemzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.20 12:09

@troll: ...így igaz ,ezért kell több belső megtakarítás !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.20 09:49

nem az adósság mértéke a lényeg egy ország szempontjából, hanem az, hogy az belsföldi avagy külföldi forrásból származik-e.

ezért van viszonylag jól el japán, az usa, németország,a britek és olaszország.

igaz, hogy ezekben nagy az államadósság, de az zömmel hazai megtakarításokból származik, a privát hitelállomány pedig szinte teljes egészében belső eredetű.

nálunk viszont mind az államadósság, min a privát szféra adóssága zömében külföldi forrásból származik, így a törlesztés is kimegy az országból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.04.19 21:56

@szkiita: Lassan a perifériáról megy vissza központba? Nem sikerült az áthárítás mint a 70-es években?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html