A hitelminősítő "AA+"-ra rontotta az adósbesorolást, stabil kilátással romló gazdasági növekedési kilátásokkal indokolva lépését. Az indoklás egyik fő megállapítása szerint ugyanis Nagy-Britannia bruttó államadóssága eléri a GDP 101 százalékát a 2015-2016-os pénzügyi évben, és ezután, a 2017-2018-as pénzügyi évtől is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul. A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó államadósság-ráta a GDP-érték 97 százalékán tetőzik 2016-2017-ben.

A hitelminősítő hangsúlyozta pénteki elemzésében, hogy a cégnél "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 50 százalék körüli.

A Fitch Ratings rontotta a brit gazdaság növekedésére adott prognózisát is: a ház 2013-ra most már csak 0,8 százalékos, 2014-re 1,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában az eddig jósolt 1,5 százalékos, illetve 2,0 százalékos GDP-plusz helyett. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye reálértéken számolva 2014 előtt nem éri el a 2007-es szintet.

Jóllehet az államháztartási hiányt a 2009-2010-es pénzügyi évben mért 11,2 százalékos - békeidőben példátlan - GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit azonban még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi parlamenti időszak végére sem csökken 6 százalék alá. A lassabb deficitcsökkentés azt jelenti, hogy a 2015-ös választások után megalakuló új brit kormánynak jelentős kiadáscsökkentéseket és/vagy adóemeléseket kell majd végrehajtania a közadósság stabilizálása és középtávú mérséklése végett.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - immár a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást: a Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.