BUX
37954

Itt az újabb megerősítés az amerikai gazdaság javulására

Az Egyesült Államok tartalékbank rendszerének mind a 12 régiója a gazdasági aktivitás növekedéséről számolt be a jegybank szerepét betöltő Fed júniusi Bézs könyvében.

MTI, 2014. június 4. szerda, 20:48

A gazdasági fellendülés egyik motorjaként szolgáló fogyasztási kiadások szinte mindegyik régióban növekedtek, bár az autóértékesítések nélküli kiskereskedelmi forgalom a területek többségében csak mérsékelten bővült. Egyes térségekben még érezhető volt a téli időjárás kiskereskedelmi forgalmat lassító hatása is. Az autóeladások a körzetek több mint a felében nőttek, a többi régióban "stabilan" alakultak.

A szolgáltatóipari aktivitás - pénzügyi szolgáltatások nélkül - a térségek többségében növekedett. Szintén javult a közlekedési és a feldolgozóipari aktivitás a körzetet túlnyomó többségében. A feldolgozóipar a legnagyobb mértékben a keleti-parti körzetekben lendült fel. Az ingatlanpiaci forgalom vegyes képet mutatott, de a lakáspiaci árak már emelkedésnek indultak.

A Fed-körzetek a foglalkoztatás javulásáról, több esetben szakmunkáshiányról számoltak be a legutóbbi gazdasági állapotfelmérésében. A keresetek többségében alig növekedtek, a munkaerő költségek stabilak maradtak, esetleg kissé emelkedtek.

A Fed júniusi Bézs könyvét a New York Federal Reserve Bank állította össze a tartalékbank rendszer körzeteinek szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján.