BUX
39138

Itt az újabb orosz csapás - ez is fájni fog

Ukrajna hitelezői nem óhajtanak lemondani követeléseikről vagy legalábbis nem akarnak annyit engedni, amennyit a kijevi kormány szeretne. Külön probléma annak az adósságnak a lefaragása, amellyel Oroszországnak tartoznak az ukránok, hiszen Moszkva egy centet sem hajlandó leírni követeléseiből.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 15:42

Ukrajna legnagyobb magánhitelezői egyesítik erejüket, tanácsadót fogadtak fel, amelynek segítségével felkészülnek a követeléseik egy részének elengedéséről szóló tárgyalásokra. A kijevi kormány a múlt héten jelentette be, hogy - az IMF-fel kötött megállapodása részeként - átütemezi 17 milliárd dollárnyi devizahitelének túlnyomó többségét. A tanácsadásra a Blackstone befektetési társaság tanácsadó részlegét fogadták fel - jelentette a Financial Times (FT) az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

A csoport élére a Franklin Templeton vagyonkezelő társaság, Ukrajna legnagyobb hitelezője állt, amely egyedül hétmilliárd dollárnyi kölcsönt adott a polgárháború szaggatta országnak - mondta az FT-nek egy másik bennfentes. Ennek a hitelnek a nagyját még a 2013-2014-es forradalom és az azt követő politikai-gazdasági-katonai válság előtt nyújtották Kijevnek.

Durva meccs

A hitelezőcsoport kezében van a devizakötvények 50 százaléka, ezért kellő súllyal tudnak fellépni az ukrán kormánnyal szemben. A Blackstone-nak viszonylag friss tapasztalatai vannak a hasonló ügyletekben: ez a cég képviselte Görögország magánhitelezőit 2012-ben, amikor leírták ezek követeléseinek nagyját.

Natalie Jaresko pénzügyminiszter a múlt héten telefonálta körbe a hitelezőket, hogy tájékoztassa őket az átütemezés tervéről. A kijevi kormány 15 milliárdos könnyítést akar részben a kötvények értékének mérséklésével, részben a kamatok megvásásával, részben futamidő-hosszabbítással. A tárgyalások keménynek ígérkeznek, mert a kötvénytulajdonosok el akarják kerülni követeléseik átfogó lefaragását.

Még durvább meccs

Külön meccset kell vívni Moszkvával, ugyanis Ukrajna összesen hárommilliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Ezt a kölcsönt még az előző, oroszbarát kormánynak nyújtották. A Kreml jelezte, hogy egy centet sem hajlandó leírni követeléseiből. Jaresko a múlt héten azt mondta, hogy nincs kivétel, az oroszokkal is ugyanúgy akarnak tárgyalni, mint más hitelezőkkel, ám ez a meccs nem látszik sanszosnak.

Moszkva bekeményíthet, ami elhúzódó pereskedésre kényszerítené Kijevet éppen abban az időszakban, amikor minden erejét és pénzét Ukrajna modernizációjára kellene fordítania. A magánhitelezők éppen ezért külön forgatókönyvvel készülnek arra az esetre, ha az orosz kölcsön nem lesz része a tárgyalásoknak.

Az IMF mindenesetre úgy látja, hogy az adósság-átütemezés esetleges bukása az egyik legnagyobb kockázati tényező az Ukrajnának nyújtott összesen 40 milliárd dolláros hitelprogramja sikerének.

Szigorú asszony
A Templeton vezette csoport és Moszkva kemény tárgyalópartnerre számíthat Natalie Jaresko személyében. Ezúttal nem egy szokványos ukrán pénzügyminiszterrel ülnek egy asztalhoz, hanem egy Chicagóban született, a Harvard Egyetemen végzett közgazdásszal, aki dolgozott az amerikai külügyminisztériumnak is, az elmúlt időszakban pedig a közepes ukrán cégekbe befektető Horizon Capital tőketársaságot vezette. Így aztán masszív gazdasági-politikai felkészültségét a helyi viszonyok ismeretével párosíthatja és - a kijevi kormány néhány további technokrata tagjával együtt - elszánta magát az ország gyökeres átalakítására.