Az orosz Gazprom állami gázmonopólium arra figyelmeztette vásárolóit, hogy az Ukrajnával kialakult újabb vitája miatt leállhatnak Európába irányuló gázszállításai is - jelentette a Moscow Times. A vállalat közleménye szerint még 219 millió köbméter maradt abból az ukrán rendelésből, amelynek árát a tavaly ősszel kötött megállapodás szerint Kijev előre kifizette.

Amit ezt áttolták a csövön, leállítják Ukrajna gázellátását. Az Európával kapcsolatos megjegyzéssel arra utalhattak, hogy korábban hasonló esetben az európai tranzitot csapolták meg az ukránok, amire válaszul Moszkva leállította a tranzitszállításokat is. Az európai fogyasztók gázszükségletük egyharmadát importálják Ukrajnán keresztül.

Egy nappal korábban, hétfőn az állami tulajdonban lévő ukrán gázimportőr, a Naftogaz azzal vádolta a Gazpromot, hogy nem szállította le Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ország előre kifizetett. A cég számításai szerint 114 millió köbméter energiahordozóról van szó, amelyből csak 47 milliót kaptak meg.

Ezzel azonban még nincs vége az egymásra mutogatásnak. A múlt héten Ukrajna leállította a gázszolgáltatást azokon a délkelet-ukrajnai területeken, amelyeket az oroszbarát szeparatisták tartanak ellenőrzésük alatt. Erre válaszul Moszkva elrendelte a térség ellátását Oroszországból, viszont az így átpumpált gázt levonják abból a mennyiségből, amelyet Kijev előre kifizetett.