Kudarcot vallhat Mitt Romney erőfeszítése, hogy behozza lemaradását ellenfelével, Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztási csatában, miután nyilvánosságra került egy videó, amelyet titokban készítettek az egyik kampányrendezvényén - írja a Financial Times. A felvételt a Mother Jones nevű liberális magazin internetes portálján lehetett először látni, ám gyorsan szétterjedt a Twitteren. A botrány felülírhatja a republikánus jelölt erőfeszítését annak bizonyítására, hogy a demokrata elnök gazdaságpolitikája minden amerikainak rossz.

A konzervatív politikus fejtegetése szerint azok az amerikaiak, akik Obamát támogatják - a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a választók 47 százalékáról beszélünk -, gondolkodás nélkül szavaznak a regnáló elnökre, egzisztenciájuk a kormánytól függ, áldozatnak képzelik magukat, úgy gondolják, hogy az állam kötelessége gondoskodni róluk, jogosultnak tarják magukat egészségügyi ellátásra, lakásra, az élelmiszerre, amit elfogyasztanak vagy bármire. Ezek azok az emberek, akik nem fizetnek jövedelemadót.

Teszek rájuk!

Az a dolgom, hogy ne törődjek ezekkel az emberekkel. Soha nem leszek képes meggyőzni őket arról, hogy személyes felelősséget kellene vállalniuk a tetteikért és gondoskodniuk kellene magukról - tette hozzá. Néhány órával a videó megjelenése után aztán kénytelen volt visszakozni, mint mondta, nem fogalmazott elegánsan, de amit mondott, az összhangban van korábbi megjegyzéseivel.

Kampánystábja közleményt jelentetett meg, amely szerint az elnökjelölt minden amerikainak segíteni akar, aki szenved Obama gazdaságpolitikájától. Az elnök kampánymenedzserének könnyebb dolga volt, csak annyit mondott: nehéz lenne olyan valakinek elnökként szolgálni minden amerikait, ha a nemzet felét megvető megjegyzések kíséretében leírja.

A videót először közlő portál szerint a felvétel egy magán-tőketársaság vezetőjének, Romney egyik támogatójának floridai otthonában készült. Ígéretük szerint hamarosan további részleteket közölnek Romney és donorai beszélgetéséből.

Pánik után pánik, majd pánik

A leleplezés a lehető legrosszabbkor jött a republikánusoknak, akik igyekszenek meggyőzni csüggedt híveiket, hogy nincs még veszve semmi annak ellenére, hogy jelöltjük lemaradóban van az elnökkel szemben. A kampánystáb legnagyobb problémája - eddig - az volt, hogy a szavazók nem értik a különbséget a két jelölt álláspontja között az adózás és a költségvetési deficit kérdésében.

Romney éppen arra készült, hogy elmagyarázza a részleteket, ezen belül azt, hogyan akarja a következő elnöki ciklus végére 500 milliárd dollárral csökkenteni a kormányzati kiadásokat. A botrány azonban felülírhatja a terveket.

Talán még ennél is nagyobb baj azonban, hogy még republikánus publicisták is úgy vélik, jelöltjük egyelőre sehogy sem áll. Ahogy egyikük, Erick Erickson blogger fogalmaz: nem tudott olyan ajánlattal előállni, amivel megköthetné személyes megállapodását a szavazókkal, üzenetei olyan zavarosak, hogy senki sem érti, mit is kínál valójában.