Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai gazdaság elhúzódó hanyatlásához vezethet a megszorító politika folytatása - figyelmeztet John Greenwood, az Invesco Perpetual, Nagy-Britannia legnagyobb vagyonkezelő cégének vezető elemzője. Megjegyzése egy időben hangzott el az európai körúton lévő Jack Lew amerikai pénzügyminiszter és Soros György magyar származású amerikai üzletember hasonló megjegyzéseivel. Mindketten azt sürgették,hogy az európai vezetés tegyen többet a gazdasági növekedés serkentése érdekében.

Az elmúlt hónap fejleményei nyomán egyre inkább elvész a lehetősége annak, hogy az eurózóna növekedjen 2013-ban és 2014-ben - fejtegette a szakértő utalva a kaotikus ciprusi mentőakcióra és a portugál segélyprogram kisiklására. Az előbbiben rossz precedenst teremtve megkopasztották a magas betétek tulajdonosait, és padlóra küldték a gazdaságot, Portugália esetén pedig a lisszaboni kormány a 14 havi juttatások elvétele helyett más megszorításokat lesz kéntelen végrehajtani, amelyek növelni fogják a munkanélküliséget.

Folytatódik az elmocsarasodás

Greenwood arra számít, hogy a GDP reálértéke 0,2 százalékkal csökkenhet 2013-ban, miután becslése szerint 2012-ben 0,5 százalékkal zsugorodott. Más szóval 2013 nem hoz érezhető kilábalást és nagy a veszélye annak, hogy a lefelé csúszás átnyúlik 2014-re is. Az elemző arra számít, hogy a ciprusi mentőakció után, amely kifacsarta a helyi bankokat, az európai pénzintézetek sokkal konzervatívabb hitelezési politikába folytatnak majd, jóval kevesebb forrást bevonva az európai gazdaság finanszírozásába.

Az eurózóna ortodox válságkezelése így végeredményben további megszorításokat, majdnem végeláthatatlan depressziót eredményez. Ez a jövőben - elsősorban az övezet perifériáján - deflációval párosulhat, aminek hátterében az alacsony hitelellátás, a magas munkanélküliség és a jelentős kihasználatlan gazdasági kapacitások állnak - vonja le a végkövetkeztetést. A hosszabb távú veszélyt nevezhetjük Európa japanizálódásának, ami a nulla növekedés és a defláció káros szimbiózisát jelenti. Szavait alátámasztani látszik, hogy Görögországban 45 éve először márciusban 0,2 százalékkal csökkentek az árak az egy évvel korábbihoz képest.