Oroszország olajkitermelése napi 560 ezer hordóval csökkenni fog 2020-ra mivel a Moszkva elleni nyugati szankciók és az alacsony olajár hátráltatja az energiaipar fejlődését - állítja az International Energy Agency (IEA), az OECD tanácsadó szervezete. Az országot totális csapásként éri az olajárak összeomlása, az ehhez kapcsolódó rubelgyengülés, illetve az uniós és amerikai szankciók hatása - vélik az IEA elemzői.

Összességében Oroszország lehet a legnagyobb vesztese az olcsó olaj hirtelen beköszöntött időszakának. A változások gyorsaságát és brutális romboló hatását mutatja, hogy az IEA tavaly még bővülést jósolt. Az akkori előrejelzés úgy szólt, hogy az orosz olajkitermelés napi 200 ezer hordóval növekedhet 2020-ra.

A friss prognózis viszont azt jelenti, hogy a tavalyi napi 10,9 millió hordóról öt év alatt 10,4 millióra zuhant az olajágazat teljesítménye, ami majdnem ötszázalékos mínusznak felel meg.

Csapás csapás hátán

Az orosz olajkitermelés növeléséhez olyan új mezőkön kellene beindítani a munkát, amelyek az ország igen nehezen elérhető, északi részén vannak. Különösen nagy gondot okoz az Északi-sarkkörön túli területek megközelítése. Az ezeken a részeken tervezett olajfúrásokat a magas költségek miatt gazdaságtalanná teszi az alacsony olajár, ezért az orosz olajcégek rákényszerülhetnek beruházási terveik jegelésére.

Ezekre a nehézségekre pakolnak rá egy jó nagy lapáttal a nyugati szankciók, amelyek összezsugorítják a vállalatok finanszírozási forrásait és elzárják a technológia importjának csatornáit. Még ennél is tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy vaskos devizahitel-tartozások is nyomják a vállalatok vállát. Miután a rubel elvesztette értéke felét a dollárral szemben több cég a kormány segítségét kérte törlesztéshez. A nehezebb helyzetben a meglévő mezőkön folyó kitermeléssel kapcsolatos költségeiket is le kell faragniuk a vállalatoknak.

Végül, ha mindez nem lenne elég, még szabályozási és szerkezeti problémákat is látnak az orosz olajiparban az IEA szakértői, amelyek szintén nyomást gyakorolhatnak a kitermelésre. A Bashnyefyt olajvállalat tavalyi államosítása rossz emlékeket idézett fel: eszükbe juttatta a befektetőknek az ország egykor legnagyobb olajvállalata, a Jukosz bekebelezését a 2000-es évek elején. Ez elbátortalanítja azokat, akik hajlamosak lennének orosz bizniszekbe fektetni a pénzüket.