A támogatási kérést a szigetország pénzügyi szektorának jelentős görög gazdaság felé való kitettségével, illetve a továbbgyűrűző negatív hatásokkal indokolta a ciprusi kormány. A ciprusi bankok komoly mennyiségű görög államkötvényt tartanak, amelyek értéke drámaian zuhant a közelmúltban. A Fitch Ratings hétfőn minősítette le Ciprust, ugyancsak a bankrendszer problémáira hivatkozva.

Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminiszter azt mondta a Reutersnek, hogy költségvetési kiadásokra, illetve banki tőkepótlásra kérik a támogatást. Hogy pontosan mekkora összegre van szükség, az alapos számítások alapján derül ki a következő hetekben - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A kora esti bejelentésre azután került sor, hogy délelőtt megvonta Ciprus befektetési ajánlású minősítését a Fitch, majd a kormány rendkívüli ülésre ült össze. Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból (EFSF/ESM) vár támogatást, hogy mérsékelje bankrendszerének a görögországi válságból származó negatív hatását.

A Fitch Ratings arra hivatkozva vonta meg Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát hétfőn, hogy az általa korábban vártnál valószínűleg jóval nagyobb, a bruttó hazai termék (GDP) negyedét közelítő tőkepótlásra lesz szüksége a ciprusi bankrendszernek.

A Fitch indoklásában kiemeli, hogy várakozása szerint a ciprusi bankrendszernek a Cyprus Popular Bank által eddigi igényelt 1,8 milliárd eurón túl - ami önmagában elérte a ciprusi GDP 10 százalékát - további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége. A cég saját becslései szerint a szükséges tőkepótlás elérheti akár a 4 milliárd eurót is, ami Ciprus éves GDP-értékének 23 százalékával lenne egyenlő.

A ciprusi bankrendszer megnövekedett veszteségeinek zöme a helyi bankok görögországi kitettségeiből ered, azonban a hazai piacra kihelyezett hitelállomány nemteljesítő hányada is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. A ciprusi bankoknak akkor is további komoly veszteségeket kell elviselniük, ha Görögország az euróövezet tagja marad, mivel a görög gazdaság középtávon is várhatóan recesszióban lesz, emellett a hazai eszközminőség romlása is folytatódik.

Görögország, Írország és Portugália nemzetközi pénzügyi támogatásban részesült, míg az ugyancsak euróövezeti Spanyolország bankágazatának kért támogatást, de azt még nem hagyták jóvá. Így Ciprus az ötödik olyan állam a devizaunióban, amely nemzetközi támogatásért folyamodott.