Itt az újabb uniós hitel Ukrajnának

Az Európai Unió 500 millió euró kölcsönt folyósított kedden Ukrajnának a szétzilálódott gazdaság stabilizálására.
MTI-Eco, 2014. június 17. kedd, 16:16
Fotó: Napi.hu

Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa azt mondta, hogy "a kedden átutalt összeg újabb jele Európa szolidaritásának Ukrajnával".

Brüsszel pénteken úgynevezett makrofinanciális segítség formájában nyújtott 250 millió eurós mentőövet Kijevnek, és a kedden átutalt 500 millió euró is ebből a keretből van, ami az EU egyik rendkívüli válságkezelő eszköze. Lényegében arról van szó, hogy az EU vesz fel hitelt a pénzpiacon a tényleges kedvezményezett helyett, mert Brüsszel jóval kedvezőbb feltételekkel kaphat kölcsönt, majd pedig a pénzt hasonló feltételekkel továbbadja a kedvezményezettnek.

Az uniós segítség azt a célt szolgálja, hogy Ukrajna fedezni tudja sürgős külső finanszírozási szükségleteit, a pénz folyósítása pedig konkrét gazdaságpolitikai feltételekhez, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) aláírt megállapodás végrehajtásához kötött.

A hitel a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, a korrupció elleni fellépést, a kereskedelmet, az adóztatást, az energia- és a pénzügyi szektort érintik, miközben a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők támogatása is emelkedni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.06.17 18:17

Ukrajnának pénzt adni annyi, mint kiönteni a lefolyóba. Ezt soha nem látják viszont. Majd a hülye EU-s polgárokon (rajtunk) behajtják. Eszméletlen mi megy itt. Ahol politikus megjelenik, ott kő kövön nem marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html