Nagy-Britanniának előbb dűlőre kell jutnia az Európai Unióval a válásuk feltételeiről, csak ezt követően kezdhet bele saját jogán bármilyen jövőbeni kereskedelmi tárgyalásokkal más országokkal vagy országcsoportokkal - figyelmeztetett Michel Barnier (képünkön) a brexittárgyalások európai vezetője a Bloomberg tudósítása szerint. Ha London ezt a szabályt megszegi, azzal a kilépési tárgyalások sikertelenségét kockáztatja.

Barnier ezzel voltaképpen Theresa May brit miniszterelnöknek válaszolt. Mint mondta, a brit kormány párhuzamos egyeztetést akar a válásról és a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról, ami igen kockázatos hozzáállás. A siker érdekében ennek ellenkezőjét kell tennünk, azaz szépen sorban kell haladnunk - magyarázta.

Előbb bíznunk kéne egymásban

A kölcsönös bizalom felépítésének legjobb módja, ha először e válás feltételit tisztázzuk - indokolta álláspontját az uniós főtárgyaló. Nem taktikai megfontolásokból javasoljuk ezt vagy azért, hogy keresztbe tegyünk Nagy-Britanniának. Éppen ellenkezőleg: ezt adja a legjobb esélyt arra, hogy két év alatt megállapodásra jussunk.

Az Európai Parlament (EP), amely ez utóbbiról szavazni fog, elfogadta elvárásait. Ezek keményebbek Barnier kikötéseinél. Az EP attól is óvja Nagy-Britanniát, hogy az EU-n kívüli országokkal kereskedelmi tárgyalásokat kezdjen a válás előtt. A parlament szerint ezzel megsértené az uniós jogot, hiszen amíg a válásra nem bólint rá az EP és a tagállamok parlamentjei, addig a britekre az uniós szabályok vonatkoznak.

A parlament emellett világossá tette, hogy a közös házból távozó félnek minden anyagi vállalását teljesítenie kell, azokat is, amelyeket a kilépés utáni időszakban kellene befizetnie. Szakértők összesen 60 milliárd euróra teszik ezt a cechet.

Végül az EP világossá teszi, hogy semmiféle kimazsolázott, például bizonyos gazdasági szektorokra vonatkozó kedvezményt, nem tart elfogadhatónak, és ebbe beleérti a pénzügyi ágazatra vonatkozó engedményeket is.

Feszkó lesz

Az EP szigorú fellépése azt sejteti, hogy feszült hangulatban kezdődhetnek meg a válási tárgyalások várhatóan a jövő hónapban. Erre utal több nyilatkozat az elmúlt napokból.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter például arról beszélt, hogy a konzervatív párt egy része ellenzi a kilépési szerződés megkötését, azaz kialakulhat olyan helyzet, amelyben azért bukik a brexit, mert egyesek szándékosan teljesíthetetlen feltételekhez kötik a válást.

Manfred Weber konzervatív EP-képviselő arról beszélt a héten, hogy az euróval kapcsolatos pénzügyi műveleteknek, amelyeken rengeteget keresnek a londoni city bankjai, az EU-n belülre kell kerülniük a brexit után. Michael Howard volt tory pártvezér kijelentette, hogy Nagy-Britannia kész háborúzni Spanyolországgal Gibraltárért.

Take it easy, men!

Jean-Claude Juncker mindezek alapján arra figyelmeztette az EP képviselőit, hogy mindenki vesztene azzal, ha nem sikerülne kölcsönösen elfogadható megállapodás kötni a válásról. Ezzel együtt európai tisztviselők szerint baj lesz, ha a szigetországban élő uniós állampolgárok jogainak biztosításáról, illetve az észak-ír-ír határ ügyéről nem sikerül megállapodásra jutni 9-12 hónap alatt. Az utóbbi jelenlegi státusa véres konfliktusnak vetett véget, ami nem kezdődhet újra.

Anyátok

Nigel Farange, a brit függetlenségi párt (Ukip) volt vezére, aki kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a tavaly júniusi népszavazáson a résztvevők 52 százaléka Nagy-Britannia uniós kilépésére szavazzon, nem kímélte EP-képviselő kollégáit. Az EU úgy viselkedik, mint egy maffia - foglalta össze véleményét.

A 60 milliárd eurós lelépési pénz olyan magas, hogy azt sem tudjuk, miből fizessük ki - részletezte kifogásait. Ezért azt javasolta, hogy a felek gyorsan zárják le az ügyet, mindenki vigye a házasságból, amije van, aztán felejtsük el egymást.

A tiedét

A holland Guy Verhofstatd, az EP liberális frakciójának vezetője, egyben a parlament képviselője a brexittárgyalásokon, nem késett a válasszal.

Szerinte a brit kilépés csak szomorú következménye egy a brit konzervatív párton belüli megoldatlan vitának. Eljön majd a nap, amikor egy ifjú hölgy var úr a britek vezetőjeként vissza akarja hozni a szigetországot az európai nemzetek családjába - fejtegette.

És a fiatalok generációja annak fogja látni a brexitet, ami: egy olyan vitának, amelyet nem sikerült értelmes mederben tartani, s ezért elszabadultak a következményei. Más szóval az idő és a pénz vesztegetésének, szimpla hülyeségnek.