Itt érdemes munka után nézni

Minden korábbinál több embernek lehet munkája Németországban a gazdasági fellendülés hatására; a berlini DIW gazdaságkutató intézet elemzése szerint 2011-ben 40,4 millióra emelkedhet a munkaviszonyban állók száma, vagyis csecsemőtől aggastyánig csaknem minden második ember dolgozni fog a 82 milliós országban.
MTI-Eco, 2010. szeptember 28. kedd, 17:42
Fotó:

A DIW számításai szerint az Európai Unió legnagyobb országában a hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi 4,7 százalékos, rekord nagyságú visszaesés után. A mély válságot követő villámgyors felemelkedés a fejlett ipari államok vezetőjévé tette Németországot, a tempó azonban lassul az idei év második felében - mondta Christian Dreger kutatásvezető.

A szakember hangsúlyozta: a tavaszi-nyári jó teljesítményhez hozzájárult, hogy a hosszúra nyúlt kemény tél miatt a szokásosnál később indulhatott be az építőipar, és hatott a válságot követő időszakok szokásos jelensége, a raktárkészletek feltöltése. Ezek a hatások az év második felében megszűnnek, a növekedés így mérsékeltebb lehet, jövőre pedig 2 százalékra lassulhat a GDP-növekedés.

A növekedés szerkezete is változik; jelenleg az export húzza a német gazdaságot, jövőre viszont várhatóan gyengébb lesz a külpiaci kereslet, a gazdasági teljesítmény ezért nagyobb mértékben függ majd a lakossági fogyasztástól.

HOZZÁSZÓLÁSOK