Júliusban minimális mértékű, 0,1 százalékos kiskereskedelmi forgalom-csökkenést regisztrált a washingtoni kereskedelmi minisztérium az Egyesült Államokban. Az adat komoly, egyúttal rendkívül kellemetlen meglepetést váltott ki a szakértőkben, akik 0,8 százalékos emelkedést jeleztek előre, abban bízva, hogy a roncsprémium-program végre fellendíti az autópiacot, továbbra is szavatolva a kiskereskedelem három hónapja töretlen javulását. A júniusi felülvizsgált adat szerint két hónappal korábban még 0, 8 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom.

Éves szinten 8,3 százalékos visszaesést szenvedett a szektor.

A jelentés szerint a legtöbb üzlettípus forgalma romlott az elmúlt hónapban, a benzinár-csökkenés még az üzemanyag-forgalmat is visszavetette 2,1 százalékkal. A benzin és gázolaj iránti kereslet ingadozását figyelmen kívül hagyva 0,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Az állami roncsprémium akár 4500 dolláros támogatást is nyújt az újautó vásárlóknak, ám az autópiaci forgalom ennek ellenére sem emelkedett látványosan, mindössze 2,4 százalékkal. (Összehasonlításképp egy alapfelszereltségű Toyota Corolla már 15 ezer dollárért elvihető a márkakereskedésekben.) Az elemzők abban bíznak, hogy augusztusban az előző havinál jóval nagyobb hatása lesz a roncsprémiumnak a piacra.

Az autópiac forgalmát figyelmen kívül hagyva júliusban 0,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, szemben a várt 0,1 százalékos emelkedéssel. Júniusban még 0,5 százalékos emelkedésről adott hírt a kereskedelmi minisztérium.