BUX
39610

Itt nyaralnak idén a legtöbben

Törökország egyre inkább vonzza a külföldi turistákat, akik újabban nem szívesen mennek Spanyolországba, vagy Görögországba az immár rendszeressé váló - olykor heves utcai összecsapásokkal is járó - tiltakozó akciók okozta kellemetlenségektől tartva.

MTI-Eco, 2010. augusztus 8. vasárnap, 11:44

Törökország a görögök és a spanyolok legfőbb déli versenytársa, megvan minden turisztikai adottsága, ami idevonzza a külföldieket, csak Spanyolországnál és Görögországnál is olcsóbb - mondják antalayai vendéglősök. Ezt alátámasztják a statisztikai adatok is: a török idegenforgalmi minisztérium szerint júniusban hét százalékot meghaladó mértékben 3,5 millióra nőtt a Törökországba látogató vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest. Az első hat hónapban (a 2009-es 2,8 százalékkal szemben) a növekedés a kilenc százalékot is felülmúlta, 11,5 millióan keresték fel az országot.Az adósságválság és a sorozatos sztrájkok sújtotta Görögországban - amely egy-két évvel ezelőtt a legkedveltebb európai úti célnak számított - a vendéglátósok kénytelenek tudomásul venni, hogy elmaradoznak a vendégek. Az ország 240 milliárd eurót kitevő GDP-jének nagyjából 20 százalékát adó szektor bevételei az idén 7-8 százalékkal csökkenhetnek, miután tavaly - a válság miatt - már amúgy is 10 százalékkal zsugorodtak.Bár a szállodák mérsékelték áraikat, visszaesőben a két legfontosabb piacról, Nagy-Britanniából és Németországból érkezők száma, de halódik a belföldi turizmus is a megszorító intézkedések miatt. Az első félévben 3 százalékkal kevesebben látogattak a mediterrán országba mint tavaly.A nyári szezon beindultával, illetve a jelentős árkedvezményeknek köszönhetően kissé ugyan javult a helyzet, ám a szakma nem számít komolyabb növekedésre a beutazók számában a tavalyi nagyjából 15 millióhoz képest.

Spanyolországban is komolyan tartanak az idegenforgalmi bevételek csökkenésétől, mert ott is napirenden vannak a munkabeszüntetések a megszigorító intézkedések miatt. Sztrájkoltak már a vasutasok, a metródolgozók, a közalkalmazottak, és most a légiirányítók szakszervezete készül letenni a munkát augusztus közepén.Az ágazati szakmai szövetség szerint ha mindössze 30 százalékkal kevesebben jönnének, mint általában - Spanyolországba naponta átlagosan 164 ezren érkeznek, és 75 eurót költenek -, akkor az 39 millió euró bevételkiesést okozna. Számítások szerint csupán Nagy-Britanniában háromszázezer turistát tántoríthat el a sztrájk.A spanyol idegenforgalmi szövetség egyébként már július közepén megkongatta a vészharagot, jelezvén: az idén tovább csökken az ágazat bevétele, már a harmadik egymást követő évben. A bevétel várhatóan 37,2 milliárd euró lesz, ez 2,4 százalékos csökkenés tavalyhoz képest, amikor a bevételek 10,6 százalékkal estek a megelőző évhez viszonyítva.