Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel társadalombiztosítási intézet felügyelőtanácsának egy tagja szerint olyan nagy a baj a nyugdíjrendszerrel, hogy nem lehet megúszni a nyugdíjak csökkentését - derült ki a Business Insider Polska cikkéből. Robert Gwiazdowski szerint a másik megoldás az lehetne, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt, ám ez jelenleg nem lehetséges, mert a radikális jobboldali kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) néhány éve csökkentette mind a nők, mind a férfiak nyugdíjkorhatárát.

Ha a nőknél és a férfiaknál egyaránt visszatérnének a 67 évre a korhatárhoz (ez volt a változtatás előtti szint), azzal sem tudnák betömni a nyugdíjrendszerem tátongó lyukat. Persze ha sokkal több gyermek születne, akkor a felosztó-kirovó rendszerben, amelyben az idősek nyugdíját a mindenkori aktív dolgozók tb-befizetéseiből fedezik, keletkezne elegendő forrás. A fiatal generációra azonban ez ügyben nem lehet számítani. És a gyerekvállalási kedvet a családtámogatási programok sem erősítették meg tartósan.

Nincs más lehetőség

Gwiazdowski értékelése szerint így nem marad más lehetőség, mint a nyugdíj csökkentése, amit a járandóságok kiszámítási algoritmusának manipulálásával érhetnek el. Így "feltűnés nélkül" mérsékelhetnék a frissen nyugdíjba vonulók nyugdíját.

A lengyel társadalombiztosítás deficites, a két utolsó évben valamit segítettek a Lengyelországban dolgozó ukránok, illetve a szürke gazdaságból előjött dolgozók, akik immáron fizetik a tb-járulékukat, de ez csak részleges javulást hozott.

Ha nem szállították volna le a nyugdíjkorhatárt, ha a nők, akik a megemelt családi pótlékra támaszkodva otthon maradtak, a munkaerő piacon maradtak volna, akkor kisebb lenne a baj. Így viszont a deficit 2024-ben elérheti 44,1-85,77 milliárd zlotyt (3263-6360 milliárd forint, több mint tíz budapesti 4-es metró ára), amit az állami költségvetésből - más kiadásoktól elvonva a pénzt - kell pótolni.