Itt van a techbuborék

Túl gyorsan és túl nagy mértékben emelkedtek a technológiai papírok árfolyamai New York-ban. Ezért egyes nagy alapkezelők bekeményítettek: a rövid távon esésre való fogadás fellendítette a short-sellinget. A minibuborék azonban a rövid hét miatt nem valószínű, hogy most pukkadna ki. A Nasdaq Composite a szeptember 21-i mélypont óta 33 százalékot futott fel a múlt péntekig, így ezzel egyaránt jóval túlteljesítette a 20 százalékos emelkedést produkáló Dow Jones ipari átlagot és a 4,2 százalékkal feljebb kúszó S&P-500 indexet.
Bana Péter, 2001. november 19. hétfő, 08:11
Fotó:

Különösen a chipgyártók és a távközlési hálózati eszközgyártók részvényei váltak már elég drágává ahhoz, hogy várhatóan sokan ne tudjanak ellenállni a
profitkivét csábításának: csak a múlt héten az Applied Micro 25, a PMC Sierra 19 és a Vitesse Semiconductor 16, a Corning 33, a JDS Uniphase pedig 27 százalékkal szaladt fel. A támadás utáni mélypontról a Philadelphia Semiconductor index pedig már 49 százalékkal futott fel. Nagy alapkezelők úgy nyilatkoznak: bár bíznak a rally fennmaradásában, azért a biztonság kedvéért kölcsönvett papírokat adnak el, azaz short-sellinggelnek. A Fed utóbbi két hónapban végrehajtott háromszori kamatcsökkentése okozta túlvett állapot mellett az is a tech-papírok összeomlását okozhatja, hogy az afganisztáni fejlemények szinte már teljesen beépültek az árakba és ezen a téren kedvezőtlen fordulatra nem sokan számítanak. A héten napvilágot látó makroadatok - michigani bizalmi index, újlakás eladások - nemigen rázhatják meg a piacot, mert sok játékos a csütörtöki Thanksgiving és a pénteki rövidített nyitvatartás miatt feltehetően pulykasütéssel lesz elfoglalva.

HOZZÁSZÓLÁSOK