Itt van Brüsszel újabb terve - idegesek a németek

Összegereblyézné az eurótagállamok betétbiztosítási alapjainak pénzét egy közös alapba az Európai Bizottság, hogy erősítse az övezet pénzügyi rendszerébe vetett bizalmat. Berlinnek nem tetszik a tervvel járó a "feltétel nélküli" kockázatmegosztás.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 19:11
Fotó: Napi.hu

A brüsszeli bürokrácia boszorkánykonyhájában formálódik az a terv, amelynek értelmében tíz év alatt fokozatosan egyetlen közös alapba vonnák össze az eurótagállamok nemzeti betétbiztosítási alapjaiban felhalmozódó forrásokat - írja a Financial Times. Az Európai Bizottság készülő javaslata (European Deposit Insurance Scheme) szerint az európai alap kezdetben csak a nemzeti betétbiztosítások tartalék forrása lenne. Közös alapként 2024-től működne.

A kezdeményezés hátterében a pénzügyi válság tapasztalatai állnak. Sok eurótagállam és az Európai Központi Bank (ECB) is úgy véli, hogy a közös betétbiztosítás megerősítené az euróba vetett bizalmat, hiszen garantálná, hogy a megtakarításokat soha többet nem váltanák át nemzeti valutákra, amelyek azután gyorsan leértékelődve erodálnák a betétek értékét. A görögök ettől tartva mentették ki pénzüket betéteikből januártól júniusig, ami több tízmilliárd eurós kárt okozott országuk pénzügyi rendszerének.

Valamit valamiért

A dolognak azonban nagy ára van: a betétbiztosítás összevonása pénzügyi kockázatközösséget hozna létre a tagállamok között. Az egyik ország adófizetőinek akkor is fizetniük kellene - a közös forráson keresztül -, amikor egy másik ország bankja menne csődbe. Nem meglepő, hogy a német kormány már szeptemberben, a tervezet első változatának megjelenésekor jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a javaslatot.

Berlin 2012 óta ódzkodik az EU hasonló kezdeményezéseitől, amelyeket a 2008-as összeomlás után a pénzügyi rendszer iránti bizalom helyreállítása érdekében találtak ki. Berlin szerint a betétbiztosítás összegereblyézése csak azt követően történhet meg, hogy egyetlen tagállam sem mentheti meg országa bankjait azon a címen, hogy túl nagy kárt okozna a csődjük. Emellett meg kell erősíteni az eurótagállamok költségvetési fegyelmét.

Bizalomhiány

Nem tehetjük meg, hogy azokat a betétbiztosítási alapokat, amelyeket évek alatt halmoztunk fel beadjuk a közösbe, miközben tagállamok még az eddig elfogadott szabályokat sem tartják be - érvel kormánya álláspontja mellett Jürgen Fitschen, a német bankszövetség elnöke. Ezzel azt kockáztatnák, hogy elvesztjük a saját állampolgáraink bizalmát, akik úgy bízták a német bankokra a pénzüket, hogy tudták: betéteik mögött az országuk betétbiztosítási alapja áll.

Fitschen arra a múlt évben elfogadott uniós szabályra utal, amely megköveteli a kormányoktól, hogy a bankokra kivetett díjból halmozzák fel betétbiztosításuk forrását. Amíg ez nem sikerül, addig a csődbe ment bankok helyett végső soron a kormányoknak kell helyt állniuk az adófizetők pénzéből.

A nemzeti alapok tőkéjének 2024-re el kellene érnie a biztosított betétek 0,8 százalékát. Ezt a határidőt négy évvel meghosszabbíthatják. (A szabály szerint az EU-tagállamok fejenként 100 ezer euróig térítik meg a bedőlt bankok okozta kárt.) Brüsszel terve nem igényelne újabb befizetést a bankoktól, ugyanis csupán a nemzeti alapok fokozatos átcsoportosításával számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.13 21:31

Berlinnek nem tetszik a tervvel járó a "feltétel nélküli" kockázatmegosztás.miért ?? ők erőltetik az európai egyesült államokat ...,sokba kerül majd !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.13 15:21

@Aishallah:
tévedésben vagy, egy piaci hullámzás jobban odabasz a bankoknak, mint amennyit össze tudnak csalni...
a másik, hogy a befektetők pénzét garantálják vele, nem pedig a bank működőképességét. tehát a bank bezár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aishallah, 2015.11.12 19:20

Akkor Orbán Viktornak kötelező a bankadón felül újabb adót kivetnie a magyarországi bankokra.
Az unió elleste tőle a biztosítási adót és azt, hogy milyen jól kezelte a csaló brókerek és befektetési alapok okozta veszteségeket.
Egy az egyben rátolta a kerbankokra.
Mire fel az adófizetők állják a csaló bankosok veszteségeit?
Ujra Orbánt másolják.
Orbán lassan Mátyás király fölé nő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html