BUX
37954

Itt van Putyin újabb megdöbbentő ötlete

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt ajánlja Oroszország két legszorosabb szövetségesének, hogy vezessenek be valutauniót. Ukrajnával kapcsolatban ezúttal békés hangot ütött meg az elnök.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 12:49

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt ajánlotta belorusz és kazah kollégájának, hogy fontolják meg a három országra kiterjedő valutaunió létrehozását. Putyin Kazahsztán fővárosában, Astanában tárgyalt Alekszandr Lukasenko fehérorosz és Nurszultán Nazarbajev kazah elnökkel. Országaik tagjai az Eurázsiai Gazdasági Uniónak.

Ez a szervezet politikai és gazdasági szövetségi rendszer, amelyben szívesen látnák a többi volt szovjet tagköztársaságot is. Putyin az rt.com hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy itt az ideje elbeszélgetni arról, hogy valamikor a jövőben valutaunióvá alakítsák nemzetközi rendszerüket. Könnyebb ellenállni a pénzpiacok hullámverésének, ha vállvetve állunk ellen a lökéseknek - hozott szemléletes érvet felvetése mellett.

A három vezető egyébként azokról a lehetőségről beszélt egymással, amelyek segítségével kivédhetnék a világgazdaság lassú növekedéséből fakadó gondokat. Emellett a mélybe zuhant olajár okozta problémáik leküzdése is terítékre került.

Az orosz vezető a tanácskozás közben Ukrajnáról is beszélt. Reményei szerint a polgárháborús konfliktus hamarosan véget érhet. Bízik benne, hogy a kijevi kormány fokozatosan végrehajtja azokat az intézkedéseket, amelyeket a legutóbbi minszki megállapodásban vállalt - fogalmazott Putyin.