Nem illik az európai döntéshozók meglehetősen unalmas társaságába Jean-Claude Juncker - indítja a kontinens egyik csúcsvezetőjének szokatlan oldalát bemutató cikkét a Wall Street Journal. Az írás címe: Ne igyon és vezesse az eurózónát egy időben! A luxemburgi politikus nem veti meg a földi javak két alapvető elemét: a dohányzást és a finom italokat.

Kérdés azonban az, hogy megengedett-e magának néhány pohárka szeszes italt a közös európai valutát használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásai előtt. Juncker a tavalyi választásokat megelőzően 18 évig volt Luxemburg miniszterelnöke és éveken át vezette az eurózónás pénzügyi vezetők döntéshozó testületét, az eurócsoportot.

Utóda, az eurócsoport új vezetője, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter a múlt héten egyértelmű célzást tett arra, hogy előde könnyű szívvel gurított le a torkán egymás után több italt is. Ami azt illeti, Juncker szenvedélyesen dohányzik és iszik - mondta az egy holland televíziós csatorna éjszakai talk show-jában. Amióta nem ő vezeti az eurócsoport üléseit, sokkal kálvinistább lett a légkör.

Tütüztek vagy nem tütüztek?

Előfordult-e egyszer is, hogy a tanácskozás résztvevői részegek lettek volna? - hangzott a műsorvezető kérdése. Dijsselbloem elmondta, hogy mindössze két hónapig vett részt a tárgyalásokon Juncker távozása előtt. Ezeken mindenki visszafogottan fogyasztott..., azaz hogy teljesen leállt - fogalmazott. Kivéve? - jött az újabb kérdés. Értem, hogy arra kíváncsi, volt-e valaha valaki olyan állapotban, hogy nem tudta megfelelően ellátni a feladatait? Ilyet soha nem tapasztaltam - felelte Dijsselbloem.

Juncker nem igazán örült politikus kollégája fecsegésének. Csupán néhány hét telt el azóta, hogy bejelentette: a májusi európai parlamenti választásokat követően indulni kíván az Európai Bizottság megüresedő elnöki székéért. Semmi gondom nincs az alkohollal - mondta. És nem akarok reagálni olyan megjegyzésekre, amelyek egy humoros tévéshow-ban hangzottak el.