Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december közepén megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor december végén, január elején megérkezhet Izraelbe az első szállítmány, kétmillió dózis. Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez egymillió ember számára lesz elegendő a hozzávetőleg kilencmilliós Izraelben.

Izrael négy egészségbiztosítója az ügyfelek számának függvényében kap a vakcinából, de egyelőre nem világos, hogy az oltásokat az egészségügyi minisztérium által kijelölt oltóközpontokban vagy az egészségbiztosítók rendelőintézeteiben adják-e be. Az oltások ingyenesek lesznek.

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Hezi Levy reményei szerint a jövő év első negyedévében az egészségügyi dolgozók és az idősek mellett jut majd a különösen veszélyeztetett csoportoknak is az oltóanyagból, de egyelőre nem született döntés az elosztás pontos menetrendjéről.

Az izraeli hatóságok előszerződést kötöttek a Moderna amerikai vállalattal is, amelynek az oltóanyaga szintén engedélyeztetésre vár, és amennyiben az amerikai hatóságok megfelelőnek találják, ettől a cégtől is érkezik majd egyelőre nem ismert mennyiségű vakcina.

Ezen a héten folyamatosan napi 1500 körül volt az új regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és a szakemberek szerint a járvány harmadik hullámának küszöbén áll az ország. Ezt jelzi, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus reprodukciós rátája már 1,2, vagyis minden vírushordozó több mint egy embernek adja át a vírust, noha a szeptember közepén bevezetett, és máig csak részben feloldott országos zárlat nyomán októberben 0,8-ra csökkent ez a mutató. Ha ez a ráta 1 alatt áll, akkor visszaszorulóban, ha egy fölött van, akkor viszont terjed a koronavírus-járvány.

Csütörtökön az egészségügyi minisztérium adatai szerint 63 500 teszt elvégzésével 1 433 új fertőzöttet találtak, ami a tesztek 2,3 százaléka. Továbbra is elsősorban az arab nyelvű lakosság településein magas a fertőzöttek aránya, amit a tiltás ellenére, titokban megrendezett tömegrendezvényekkel, főleg esküvőkkel magyaráznak.

Izraelben március óta eddig 341 760-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 11 898 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19-betegségben február óta 2896-en haltak meg Izraelben, jelenleg 532 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 324-en súlyos állapotban vannak, és 87 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.