A katonai szóvivő bejelentése szerint az "Erős Szikla" fedőnevű offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet hajnalban ötven gázai célpont megtámadásával indult, miután hétfő este az övezetből palesztin fegyveresek mintegy hetven rakétát lőttek dél és közép-izraeli területekre. A Hamász magára vállalta a hétfői támadást.

A hajnali első hullám izraeli támadásait elsősorban a légierő hajtotta végre, de a haditengerészet is csapásokat mért a tengerről. A célpontok között négy ház, huszonöt rakétakilövő, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott.

Kedd délelőtt Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán a hadművelet esetleges szárazföldi kiterjesztéséről határoztak. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a miniszterelnökkel és a vezérkari főnökökkel tartott megbeszélése után a sajtónak arról számolt be, hogy Jeruzsálem a Hamász elleni elhúzódó katonai műveletekre számít, amelyek néhány napon belül biztosan nem érnek véget.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tanácskozás után elrendelte a hadsereg felkészülését az esetleges szárazföldi hadműveletekre a Gázai övezetben. Elmenni a végsőkig" és nem kesztyűs kézzel bánni" a Hamásszal - mondta Netanjahu.

Az izraeli vezérkar arra számít, hogy a lövedékek elérhetik Tel-Avivot és Jeruzsálemet is, ezért a kormányfő türelmet kért a polgári lakosságtól. Izraelben a vasúti közlekedést leállították az Askelóntól délre eső területek irányában, ott vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Izrael a katonai mellett diplomáciai eszközöket is bevet, a miniszterelnök telefonon számos külföldi vezetőt felhív, hogy megindokolja Izrael lépéseit.

Délután negyvenezer tartalékos katona mozgósításáról döntött az izraeli kormány a már hétfőn bejelentett ezerötszáz főn túl. A parancsot huszonnégy órán belül hajtják végre. A tartalékosok a sorkatonákat fogják felváltani az övezet határánál, azok pedig a szárazföldi hadműveletre készülnek föl.

Gázából az egész nap ismétlődő izraeli légitámadások ellenére ismét útnak indítottak számos rakétát a szomszédos izraeli területek felé. A Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái kivédték a lakott területekre irányzott lövedékeket. Számos légiriadó figyelmeztette a nap során a környező települések lakóit a feléjük tartó lövedékekre.

Egy, a Háárec című lapnak nyilatkozó katonai vezető szerint az övezetből várhatóan nyolcvan kilométer távolságra fognak lőni a következőkben. Tel-Avivban a hátországért felelős polgári védelem parancsára megnyitották a nyilvános óvóhelyeket. Estére a Hamász már lőtt rakétákat Tel-Aviv felé, de a Vaskupola ütegei kivédték a támadást. Négy palesztin fegyveres a tengeren át próbált megtámadni egy katonai támaszpontot, de amikor elérték a partot, végeztek velük. Egy izraeli katona megsebesült.

Kora délután újabb negyven katonai célpontot lőttek az izraeli légierő gépei, köztük egy gázai katonai irányító központot. Az "Erős szikla" hadművelet részeként csapást - célzott kivégzést - hajtottak végre a Hamász kommandójának észak-gázai vezetője, Mohammad Saban ellen. A felrobbantott autóban a Hamászossal utazó két társa is életét vesztette.

Egy másik légicsapással egy Hán-Juniszban lévő házat robbantottak fel, ahol a Maajan palesztin hírügynökség szerint heten haltak meg, köztük két gyermek. A gázai egészségügyi minisztérium szerint ebben a támadásban huszonöten sebesültek meg. Az Al-Kavare család egyik Hamászos tagja miatt lőtték az épületet, amelynek tetején emberi védőpajzsként gyűltek össze a palesztin lakosok. A támadásokban eddig legkevesebb 14 gázai vesztette életét.

Szemtanúk szerint az izraeli hadsereg telefonon figyelmezteti a felrobbantásra ítélt házak lakóit, akik így időben el tudnak menekülni a rakéták elől.

Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus súlyosbodását. Mint mondta, a palesztin vezetés felszólította az arab országok vezetőit, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a légicsapások leállítása érdekében.

Az Arab Liga az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, az Iszlám Együttműködési Szervezet pedig bejelentette, hogy rendkívüli külügyminiszteri ülést tart csütörtökön Dzsiddában "a Palesztina ellen indított izraeli hadjárat" miatt kialakult helyzet megvitatására.

A Jediót Ahronót című újság értesülése szerint a Hamász nem egyezik bele a tűzszünet Izrael követelte feltételeibe, vagyis hogy "nyugalmat a nyugalomért". A gázai palesztin szervezetek a rakétatámadások beszüntetését az övezet bojkottjának felszámolásához és palesztin foglyok szabadon engedéséhez kötik.

Az újabb erőszakhullám azért kezdődött, mert múlt hónapban Izrael több száz Hamász aktivistát vett őrizetbe Ciszjordániában három tizenéves fiatal június 12-i eltűnése miatt. A múlt héten holtan megtalált tizenévesek keresése közben mind izraeli, mind palesztin oldalon magasra csaptak az indulatok. Izrael a Hamászt vádolja megölésükkel.

Múlt szerdán izraeli zsidó szélsőségesek Kelet-Jeruzsálemből elraboltak egy palesztin tizenévest, majd a rendőrség szerint bosszúból élve elégették. Holttestét néhány óra múlva megtalálták, és vasárnap őrizetbe vettek hat gyanúsított izraelit, egy család tagjait. Hárman beismerő vallomást tettek.