Izraeli-palesztin konfliktus: az EU önmérsékletre int

"Maximális önmérsékletre" szólította fel az Európai Unió a Gázai övezet határán hétfőn kirobbant konfliktus résztvevőit, hogy elkerüljék a további áldozatokat a palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti összecsapásokban - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 14. hétfő, 19:51
Fotó: AFP

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte: Izraelnek tiszteletben kell tartania a békés tüntetéshez való jogot és az arányosság elvét a válaszlépések során, a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges iszlamista szervezetnek és a demonstrálóknak pedig biztosítaniuk kell a megmozdulások teljes erőszakmentességét.

A már jelenleg is rendkívül feszült és összetett helyzet bármilyen további eszkalációja újabb leírhatatlan szenvedéseket okozna mindkét oldalon, és még távolabb kerülne ezáltal a béke és a biztonság lehetősége - írta közleményében Mogherini, aki szerint bölcsességre és bátorságra lenne szükség a tárgyalások felújításához, ami mindkét félnek és a térség egészének a javára válna.

Mint rámutatott, az izraeli-palesztin konfliktusban mindkét oldalnak vannak legitim követelései, illetve olyan törekvései, amelyeket kölcsönösen el kell ismerni

Jeruzsálem a zsidóknak, a muszlimoknak és a keresztényeknek egyaránt szent városa. A zsidó nép Jeruzsálemhez fűződő kötelékei tagadhatatlanok, s ugyanez igaz a palesztinokra is

- fogalmazott, hozzátéve, hogy az EU álláspontja változatlan Jeruzsálem ügyében.

A sajtóhírek szerint több tucat halálos áldozatot követelő összecsapások amiatt robbantak ki, hogy az Egyesült Államok hétfőn megnyitotta izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

Az Európai Unió nyilatkozatot készült kiadni, amelyben egységesen elítéli az amerikai nagykövetség átköltöztetését, Csehország, Magyarország és Románia azonban - mint Jirí Ovcacek cseh elnöki szóvivő megerősítette - megakadályozta a dokumentum elfogadását.

Képünk forrása: AFP photo/Said KHATIB

HOZZÁSZÓLÁSOK